Част от най-добрите планински бегачи ще атакуват тази неделя рекорда

...
Част от най-добрите планински бегачи ще атакуват тази неделя рекорда
Коментари Харесай

Атакуват тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Черни връх

Част от най-хубавите планински бегачи ще нападат тази неделя върха за скоростно нанагорнище на Витоша. Те ще се опитат да преминат дистанцията от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на огромния състезателен празник, проведен за шеста поредна година от Фондация „ София – европейска столица на спорта “, Български туристически съюз, Природен рак „ Витоша “ и Сдружение „ Маратон “. Няколко емблематични събития ще съберат доста другари на планината тази неделя на витошкия отличник.

Точно в 9.00 ч. преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на обичайното планинско тичане „ Витоша Рън – от НДК до Черни връх ". По същото време ще потеглят 3 туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх
втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх
трети лъч: Владая – хижа Кумата – Черни връх

Всъщност тържествата по отбелязването на 125-ата годишнина на туристическото придвижване в България и 170 години от рождението на Иван Вазов стартират още в петък, 28 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния спектакъл „ Иван Вазов”, откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх и на бул. Витоша пред НДК. На другия ден, в събота, 29 август от 19.00 часа е планувана Алекова вечер на хижа „ Алеко” с туристи ветерани.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще вземат участие представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет.

Програмата на върха за тази неделя е следната:

10.30 ч. Финал на планинското тичане НДК - Черни връх
11.00 ч. Откриване щанд на Столична библиотека

11.45 ч. Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх от участниците в туристическия събор

12.00 ч. Тържествено разкриване на празника и приветствия от посетители

12.30 ч. Награждаване на призьорите в спортното нанагорнище на Витоша

13.00 ч. Музикална стратегия с доста въодушевление, песни и награди

След 14.00 часа – Празничен концерт на хор „ Планинарска ария – Филип Аврамов” и мъжка вокална група „ Вежен “ от Тетевен на хижа „ Планинарска ария “

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение " Маратон " провежда за 14-а поредна година най-масовата конкуренция по планинско тичане от веригата FIVE MOUNTAINS – спортното нанагорнище „ Витоша Рън “ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За конкуренцията по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна позитивна денивелация до този миг са се записали близо 250 участници.

Настоящият скоростен връх за нанагорнище на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе подложен през 2011 година от Шабан Мустафа, а върхът при дамите от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 година
 Сред участниците това лято ще бъде първенецът от тазгодишната Обиколка на Витоша Ивайло Атанасов, останал преди месец единствено на 6 минути от върха по 100-километровото трасе. 32-годишният преподавател по философия ще се опита да стане първият с победи в една година и в изкачването на планината, и в обиколката на планината. Сред най-големите му съперници ще бъде двукратният първенец във „ Витоша Рън “ Бойко Златанов, който остава вечно в историята като триумфирал в първото издание преди 14 години и не пропуснал нито един старт от този момент до през днешния ден.

И при дамите ще имаме по трасето първенец от тазгодишната Обиколка на Витоша. Христина Козарева победи по 100-километровия маршрут към планината преди месец, само че с велосипед. Сега състезателката на „ Велораптор “ ще гони втора купа за сезона посредством опита си да бъде най-бърза в беговото нанагорнище на Витоша и да усъвършенства върха на Милка Михайлова.

За втора поредна година най-бързите ще могат да се наблюдават онлайн посредством GPS-система по пътя им към върха, която ще се задейства в уеб страницата http://marathon.bg/vitosharun2020/. Там са оповестени карта на трасето, методите и периодите за поръчките, които могат да се създадат и директно преди старта.

Ето и повече детайлности за трасето: старт в София, НДК (Източната част до билетния център), край на Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), минава по Моста на влюбените, пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до финала. Маркировка с жълт краткотраен спрей и табели.

Състезателни категории: Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани над 40г. Допълнително класиране ще има в категории 45, 50, 55, 60, 65, 70 година Контролното време за нанагорнище до върха е 5 часа. Осигурено е транспортиране на багаж на участниците от старта до финала на Черни връх. След довеждане докрай на проявата за участниците е обезпечен безвъзмезден превоз до София с рейсове, които ще тръгнат от паркинга пред хотел Морени в 14:00 ч. и в 16.00 ч., качване единствено против стартов номер.

Организаторите молят за приемливост, да се прави път състезателите, които имат потребност от поддръжка. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те наложително ще бъдат събрани от уредниците след края на надпреварата! И в тази връзка, подсещаме на всички участници в конкуренцията и всички фенове на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – дано пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР