Часовник Ролекс, носен от британски затворник по време на Голямото

...
Часовник Ролекс, носен от британски затворник по време на Голямото
Коментари Харесай

Часовник Ролекс от Голямото бягство от 1944 г. е продаден на търг за 189 000 долара

Часовник " Ролекс ", носен от английски пандизчия по време на " Голямото бягство " от нацисткия концентрационен лагер " Щалаг Луфт III ", беше продаден на търг за 189 000 $ (178 000 евро) в Ню Йорк, съобщи Франс прес.

Сумата, платена от неизвестен покупател, е по-ниска от предстоящите от аукционна къща " Кристис " сред 200 000 и 400 000 $.

Часовникът " Ролекс 3525 Monoblocco " принадлежи на лейтенанта от Кралските военновъздушни сили Джералд Аймесън, когато е арестуван в немския лагер на Луфтвафе, " Щалаг Луфт III ", в Жаган в Силезия, Полша, съобщи Българска телеграфна агенция.

Аймесън носи часовника през нощта на 24 март 1944 година, когато група съюзнически бойци се впускат в смело бягство, въодушевило фамозния американски филм от 1963 година В " Голямото бягство " на режисьора Джон Стърджис основната роля извършва Стив Маккуин.

Джералд Аймесън поръчва часовника от " Ролекс " в Швейцария, която го изпраща посредством Червения кръст до затворническия лагер покрай днешния полски град Жаган, съгласно " Кристис ".

Часовникът от стомана с черен луминисцентен циферблат и стрелки е " оказал помощ при планирането и осъществяването " на опита на пандизчиите да се освободят, допълват от аукционната къща.

От " Кристис " считат, че с часовника на Аймесън е изчислено времето, належащо на пандизчиите да се промъкнат в тунелите, употребявани за бягството. С него е несъмнено и времето на патрулите, охраняващи лагера. Аймесън е носел часовника, до момента в който е бил 172-ри на опашката за бягство.

От 200 пандизчии, взели участие в проекта, 76 съумяват да избягат за малко. Джералд Аймесън не е измежду тях. Всички мъже, като се изключи трима, са хванати, а 50 са екзекутирани.

Аймесън е освободен от различен лагер за военнопленници в края на спора през 1945 година Той носи часовника до гибелта си на 85-годишна възраст през 2003 година

Часовникът му е продаден за първи път на търг през 2013 година във Англия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР