Часове след като беше официално обявено, че кралица Елизабет Втора

...
Часове след като беше официално обявено, че кралица Елизабет Втора
Коментари Харесай

10-дневната операция London bridge: Какво се случва, ако Кралицата си отиде

Часове откакто беше публично оповестено, че кралица Елизабет Втора е под здравно наблюдаване в замъка Балморал, а лекарите признаха, че са загрижени за здравето й, притесненията около нейното положение стават все по-основателни.

Първо пред входа на имението започнаха да се събират хора, които да показват поддръжка за кралицата. След това водещите в БиБиСи се появиха в ефир с черни костюми и вратовръзки, а на уеб страницата на медията се появи черна лента. Преди броени минути стана ясно, че всеки миг седем от членовете на кралското семейство ще кацнат на най-близкото до Балморал летище - това в Абърдийн.

В същото време английски журналист обяви в " Туитър ", че Елизабет Втора си е отишла, само че секунди по-късно изтри поста си и сервира извинения. 

Със сигурност знаем единствено, че когато настъпи земният завършек на кралицата, държавното управление би трябвало да задейства операция  " LONDON BRIDGE ". Планът беше оголен от " Политико " през есента на 2021 година

През годините се появиха догатки, че министър-председателят ще бъде известен посредством телефонно позвъняване от секретаря на Нейно Величество, който по протокол ще му каже: " Лондонският мост падна ", както и че за гибелта ще бъде оповестено посредством новинарска обява в Press Association.

Планът е 10-дневен. В документите, до които са се добрали от " Политико ", се споделя, че министър председателят и неговият кабинет ще посрещнат ковчега на кралицата на гара " Сейнт Панкрас " и новият крал Чарлз ще предприеме обиколка на Обединеното кралство в дните преди погребението.

 Снимка: Getty Images

Ето детайлности за графика за 10-те дни сред гибелта на кралицата и погребението й.

 Доброжелатели се събират пред портите на замъка Балморал поради Елизабет Втора Виж още

В часовете след гибелта на кралицата ще се проведат интензивни позвънявания и известия. Ще бъдат осведомени министър-председателят, секретарят на кабинета (най-високопоставен държавен чиновник на Великобритания) и редица от най-висшите министри и длъжностни лица. Премиерът ще бъде осведомен от персоналния секретар на кралицата, който също ще заяви на службата на Тайния съвет, която координира работата на държавното управление от името на монарха.

Вътрешно това е именуван Денят Д - от британски D-day, " death day ".

Кралското семейство ще направи " публично изказване ", съобщаващо новината на обществеността.

В документите, видени от " Политико ", те са инструктирани да кажат: " Току-що бяхме осведомени за гибелта на Нейно Величество Кралицата ". На министрите ще бъде казано: " Изисква се поверителност ".

Министрите и висшите държавни чиновници също ще получат имейл от секретаря на кабинета, чийто текст гласи: " Скъпи сътрудници, с горест ви пиша, с цел да ви осведомявам за гибелта на Нейно Величество Кралицата ".

След приемане на този имейл флаговете в Уайтхол ще бъдат спуснати на половина. Целта е това да стане в границите на 10 минути.

 Снимка: Getty Images

От Даунинг стрийт показаха опасения, че това би било невероятно, тъй като би трябвало да наемат чиновник, който да дава отговор особено за знамето, защото не постоянно има някой, който може да го смъкна.

Парламентът на Обединеното кралство и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще пресечен работа. Ако Народното събрание не заседава, той ще бъде отзован.

Уебсайтът на кралското семейство ще се промени на черна страница с малко изказване, потвърждаващо гибелта на кралицата. Уебсайтът на държавното управление на Обединеното кралство - GOV.UK - ще покаже черен банер в горната част. Всички страници в обществените медии на държавните ведомства също ще демонстрират черен банер и ще трансформират фотосите на профилите си с герба на ведомството.

Кралското семейство ще разгласи проекти за погребението на кралицата, което се чака да се организира 10 дни след гибелта й.

Премиерът ще бъде първият член на държавното управление, който ще направи изказване. Всички останали членове на държавното управление ще бъдат инструктирани да не разясняват, до момента в който министър председателят не се произнесе.

 Снимка: Getty Images

Министерството на защитата ще провежда салюти, ще бъде оповестена национална минута безмълвие.

След това министър председателят ще организира визита при новия крал, а в 18:00 часа крал Чарлз ще произнесе послание към нацията.

Ден 1

В 10 часа сутринта в деня след гибелта на кралицата, Съветът за присъединение ще бъде призован в двореца Сейнт Джеймс, с цел да прогласи крал Чарлз за нов суверен. Той ще бъде помолен да се закълне в лоялността към Народното събрание и църквата на Англия. От своя страна, камарата на Народното събрание ще бъде призована да се закълне в лоялността към него.

Стотици секрети съветници, в това число министър председателят и висшите министри, ще бъдат помолени да участват, като се чака господата да носят костюми с черни или тъмни вратовръзки. Не би трябвало да имат декорация или украшения по облеклата.

Парламентът ще се събере, с цел да одобри и насочи съболезнователно обръщение. Всички останали парламентарни действия ще бъдат спрени за 10 дни. Депутатите ще отдадат респект в Камарата на общините.

В 15:30 часа министър председателят и кабинетът ще създадат визита при новия крал. На министрите ще им бъде казано да не водят съпругите си.

Ден 2

Ковчегът на кралицата би трябвало да бъде подложен в Бъкингамския замък.

Ако кралицата почине в Сандрингам, нейната резиденция в Норфолк, Източна Англия, тялото й ще бъде пренесено с кралски трен до гара " Сейнт Панкрас " в Лондон, където ковчегът й ще бъде посрещнат от премиера и министрите от кабинета.

Ако тя си отиде в Балморал в Шотландия, ще бъде задействана интервенция UNICORN, което значи, че тялото й ще бъде пренесено до Лондон с кралски трен, в случай че е допустимо. Ако не, ще бъде задействана интервенция OVERSTUDY, което значи, че ковчегът ще бъде трансфериран със аероплан. Премиерът и министрите ще посрещнат ковчега при всички случаи.

Ден 3

Сутринта крал Чарлз ще бъде в Уестминстър Хол, където ще приема съболезнования.

Следобед той ще предприеме обиколка на Обединеното кралство, която ще стартира с посещаване на шотландския парламент и работа в катедралата " Сейнт Джайлс " в Единбург.

Ден 4

Крал Чарлз ще дойде в Северна Ирландия, където ще приема съболезнования в замъка Хилсбъро и ще участва на работа в катедралата " Света Анна " в Белфаст.

Ще се организира подготовка за интервенция LION - шествието с ковчега от Бъкингамския замък до Уестминстърския замък.

Ден 5

Шествието от Бъкингамския замък до Уестминстърския замък ще се организира по параден маршрут през Лондон. След идването на ковчега ще има работа в Уестминстър Хол, най-старата съществуваща част от Уестминстърския замък, издигната през 1097 година от крал Уилям II.

Ден 6 - Ден 9

Кралицата ще лежи в Уестминстърския замък в продължение на три дни, в интервенция с кодово име ПЕРО. Ковчегът й ще лежи в средата на Уестминстър Хол, която ще бъде отворена за обществеността 23 часа дневно. Ще се издават билети за VIP лица, с цел да могат да имат времеви период.

В шестия ден ще се състои подготовка за погребалното шествие. На седмия ден крал Чарлз ще пътува до Уелс, още веднъж, с цел да приема съболезнования, този път в уелския парламент и да участва на работа в катедралата " Лиандаф " в Кардиф.

Министерството на външните работи е натоварено със задачата да провежда пристиганията на държавни глави и VIP лица от чужбина, като има опасения по отношение на това по какъв начин да се провежда влизането на забележителен брой туристи в страната, в случай че кралицата почине по време на пандемията на ковид.

Министерството на вътрешните работи дава отговор за ограниченията за сигурност, а държавният секретариат за национална сигурност и разследващите служби ще бъдат в нараснала подготвеност за всяка възходяща терористична опасност.

Министерството на превоза изрази опасения, че броят на хората, които може да желаят да пътуват до Лондон, може да сътвори огромни проблеми за транспортната мрежа и да докара до претъпканост в столицата.

Има терзания и за най-лошия сюжет, при който Лондон безусловно става " цялостен ", препълнен за първи път с хора до степен на сериозна точка. Бяха изразени и опасения по отношение на дефицит на стюарди за контрола на тълпата.

Премиерът и кралицата се договориха денят на държавното заравяне да бъде " Ден на народен печал ". Това също би довело до проблеми с планирането. Ако погребението е през уикенда или действителен празник, спомагателен почивен ден няма да има. Ако погребението е в работен ден, държавното управление не възнамерява да подреди на работодателите да дадат на чиновниците почивен ден - в документите се споделя, че това е въпрос сред шефовете и техния личен състав.

Ден 10

Самото държавно заравяне ще се организира в Уестминстърското абатство.

По обяд в цялата страна ще има две минути безмълвие. Шествия ще се проведат в Лондон и Уиндзор.

Ще има тържествена работа в параклиса " Сейнт Джордж " в замъка Уиндзор, а кралицата ще бъде заровена в мемориалния параклис на крал Джордж VI на замъка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР