Чалга е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон.

...
Чалга е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон.
Коментари Харесай

Мариан Вълев: Разделението не е пътят, който културата търси



„ Чалга " е първият български филм, сниман напълно с мобилен телефон.

Главните функции са поверени на Елеонора Иванова – Нори и Цветелина Стоянова.
Звездният актьорски състав на продукцията включва имената на Любомир Нейков, Жана Яковлева, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстьо Лафазанов, Виктор Стоянов, Елизабет Методиева, Стефан Мавродиев, Виктор Калев, Илиян Бойд, Николай Николаев, Денислав Маринчев, Милена Маркова, Невена Бозукова и самият Мариан Вълев.
 
В новия си план Мариан Вълев, който е негов сценарист и режисьор, споделя една история за живота на младежите, за техните фантазии и полезности, за това на какво са подготвени, с цел да ги реализиран. Оператор на продукцията е Димитър Гочев.

Mapиaн Bълeв cъздaвa eдин мoдepeн филм, ĸoйтo зacягa нaй-нaшyмeлия мeйнcтpийм в Бългapия, a имeннo чaлгaтa. Cюжeтът ce въpти oĸoлo мoмичe, живoтът нa ĸoeтo e пoгълнaт oт чaлгa ĸyлтypaтa. Heгoвaтa мeчтa e дa бъдe извecтнa пeвицa и тoчнo ĸoгaтo e нa пpaгa дa я пocтигнe, то нaмиpa cилнo пpиятeлcтвo, ĸoeтo влизa в ĸoнфpoнтaция c вcичĸo, зa ĸoeтo няĸoгa ce e бopило и мeчтaло. Барбара e пocтaвeнa пpeд дилeмa – дaли дa cлeдвa пъpвoнaчaлнaтa cи цeл или дa избepe нeщo пo-виcшe, ĸoeтo ce ĸpиe в пpиятeлcтвoтo и дълбoĸaтa филocoфия нa живoтa.

Светлана Вълкова беседва с Мариан Вълев в предаването на Радио Варна за просвета „ Гравитация нула “:

Много се приказва за чалга в нашето общество и то не в подтекста на музиката, само че никой не го дефинира непосредствено. Откъде потегли сюжетът?

Отдавна „ чалга “ като етимология към този момент е синоним на нещо друго от музикален род. Тя символизира избран метод на мислене на хората, избран метод на живот, избран метод на образование, обществена среда. Чалгата от дълго време се трансформира във тип просвета, който си е наш тип поп просвета. Филмът „ Чалга “ няма нищо общо със самата музика. Аз самият като артист и сценарист в никакъв случай не съм желал да агитирам своето мнение, защитавайки сюжетите и функциите си. За мен е значимо да бъдат задавани въпроси, несъмнено, пречупени през моята призма, какъвто е казусът с този филм, и да дадем избор на феновете сами да намерят отговорите за себе си.

„ Чалга “ има ли връзка с първия Ви филм – „ Лошо момиче “?

Не, няма никаква връзка. „ Лошо момиче “ е филм за опустошение, разрушението на една млада персона, до момента в който в „ Чалга “ концепцията е тъкмо противоположната. „ Лошо момиче “ беше филм за самотата, неналичието на непосредственост сред хората, за родителите, които неглижират проблемите на децата си, до момента в който в случай че в „ Чалга “ намерим сходни неща, те са по-скоро на прочувствена основа. „ Чалга “ е много положителен филм, той е доста по-забавен, кара те да се усмихваш, от време на време те кара и да се натъжиш...

Каква е историята в кино описа?

Съвсем прозаична история, филмът не споделя за самостоятелен случай, историята на това момиче е събирателна, на моменти въодушевена от мои същински контакти с сходни младежи, много хора минават по този път. Тук обликът на Барби е доста по-събирателен. Името и е Барбара, прякорът – Барби, само че е доста значимо да не вършим асоциации с куклата по никакъв метод.

Опитали сме се да приказваме на езика на младите, жанрът е „ тийнейджърска драма “, филмът е таргетиран към най-младата аудитория, само че в действителност се надявам да стигне и до други възрастови групи и класи.

Искахме да реализираме една много огромна комбинация от лица, от музика, от заобикаляща среда, които да дадат на фена чувството за правота, за непринуденост, разказът да върви по един наличен метод – да могат хората да се разпознават с героите в дадените условия.




Къде е сниман филмът?

По-голямата част е във Варна, моя роден град.

Да, виждат се емблематични места от Варна... Къде другаде?

В Бургас, София, Перник, по пътища и автомагистрали...

Защо го снимахте с мобилен телефон?

Защо не? Спецификата на историята, на кино описа някак си дефинираха метода, по който да заснемем този филм.

Давате ли оценка, казвате ли непосредствено – моето отношение към чалгата е такова?

Не, не, това значи аз да се самоубия като актьор... Много е значимо хората, които вършат кино, музика, да са почтени, да обичат всички и да схванат, че разделянето не е пътят, който културата търси. Тя търси тъкмо противоположния път.

Цялото изявление може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти: 257 podcast
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР