Чакахме този момент много дълго време, заяви Урсула фон дер

...
Чакахме този момент много дълго време, заяви Урсула фон дер
Коментари Харесай

Европа за Байдън: Добър ден за демокрацията

Чакахме този миг доста дълго време, съобщи Урсула фон дер Лайен

Ръководителите на Европейски Съюз и НАТО първи поздравиха през днешния ден президента и вицепрезидента на Съединени американски щати Джо Байдън и Камала Харис с встъпването им в служба.

Най-добри пожелания в напъните да заздравят страната и да поведат американските жители към изхода от пандемията, написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че е време Европейски Съюз и Съединени американски щати да съживят връзките.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в изказване, че през днешния ден се слага началото от нова глава в историята на алианса. Връзката на Европа и Съединени американски щати е основа за нашата сигурност. Ръководството на Съединени американски щати остава значимо за общата ни работа в отбрана на нашите демокрации, полезности и интернационалния правов ред, добави той.

Европейските водачи всеобщо показаха облекчение при встъпването в служба на Джо Байдън, приветствайки „ новата зора “ за Европа и Съединени американски щати, само че предизвестиха, че светът се е трансформирал след четирите години на президентство на Доналд Тръмп и трансатлантическите връзки ще бъдат разнообразни в бъдеще, написа английският вестник The Guardian.

„ Тази нова зора в Америка е моментът, който чакахме толкоз дълго “, сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, пред евродепутатите, съобщи организация " Фокус ". „ За следващ път, след дълги четири години Европа има другар в Белия дом. “

Ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз съобщи, че полагането на клетва на Байдън е „ проява на устойчивостта на американската народна власт “, а блокът е „ подготвен да се свърже още веднъж със остарял и приближен сътрудник, с цел да вдъхне нов живот на заветния ни съюз “.

Фон дер Лайен обаче съобщи, че облекчението не би трябвало да води до заблуда, защото въпреки „ Тръмп скоро да бъде изпратен в историята, неговите почитатели остават “.

Европейски Съюз е поканил Байдън на срещата на върха и срещата на НАТО на най-високо равнище, когато е подготвен, а Мишел приканва за " нов основополагащ пакт " за усилване на многостранното съдействие, битка с Covid-19, битката с изменението на климата и подкрепяне на икономическото възобновяване.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер съобщи, че е " доста омекотен " от инаугурацията на Байдън, приветствайки един " добър ден за демокрацията ". Той сподели, че демокрацията при администрацията на Тръмп се е изправяла пред „ големи провокации, само че е издържала... и се е оказала мощна “.

Щайнмайер сподели, че прехвърлянето на властта на Байдън донесе със себе си „ вярата, че интернационалната общественост може да работи по-тясно дружно “, и съобщи, че Германия чака с неспокойствие „ да разбере, че Съединени американски щати още веднъж са на наша страна като незаместим сътрудник “.

Той обаче съобщи, че „ макар насладата от този ден “, последните четири години демонстрираха, че „ би трябвало уверено да се противопоставим на поляризацията, да защитим и укрепим нашите демокрации и да вършим политика въз основа на разсъдъка и обстоятелствата “.

Италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че страната му „ чака с неспокойствие президентството на Байдън, с който незабавно ще стартираме да работим “. Той сподели, че двете страни имат мощна обща стратегия, в това число „ ефикасен мултилатерализъм, изменение на климата, зелен и цифров преход и обществено приобщаване “.

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че успеха на Байдън съставлява „ успеха на демокрацията над ултрадесните и трите им метода - солидна машинация, национално разделяне и корист, от време на време насилствена, с демократичните институции “.

Преди пет години, сподели Санчес, светът беше повярвал, че Тръмп е „ неприятна смешка. Но пет години по-късно осъзнахме, че той е заплашил не по-малко от най-мощната народна власт в света. "

Британският министър председател Борис Джонсън, който е изправен пред рецензии за околните си връзки с Тръмп, съобщи, че чака с неспокойствие да работи в тясно съдействие с Байдън, цитирайки голям брой области на политиката, в които се надява да си сътрудничи.

„ В нашата битка против Covid-19 и в климатичните промени, защитата, сигурността и в насърчаването и отбраната на демокрацията задачите ни са едни и същи и нашите страни ще работят ръка за ръка, с цел да ги реализиран “, сподели Джонсън в изказване.

Бившият руски водач Михаил Горбачов прикани Русия и Съединени американски щати да поправят обтегнатите си връзки. „ Настоящото положение на връзките сред Русия и Съединени американски щати провокира огромно безпокойствие “, сподели той в изявление за държавната организация ТАСС. „ Но това също значи, че би трябвало да се направи нещо по въпроса, с цел да се възстановяват връзките. Не можем да се оградим един от различен. “

Сред по-отявлените врагове на Съединени американски щати Иран, който неведнъж е призовавал Вашингтон да анулира глобите, наложени поради нуклеарните му аспирации, не пропусна шанса да отпразнува напускането на Тръмп.

„ Ерата на един тиранин завърши и през днешния ден е последният ден от злокобното му ръководство “, сподели президентът Хасан Роухани. „ Очакваме администрацията на Байдън да се върне към закона и да поеме задължения и да се опита през идващите четири години, в случай че може, да отстрани петната от последните четири години. “

Администрацията на Байдън съобщи, че желае Съединени американски щати да се върнат в забележителното нуклеарно съглашение, от което Тръмп се отдръпна, при изискване че Техеран се върне при прецизно съблюдаване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че военният съюз се надява на подсилване на трансатлантическите връзки при новия президент, добавяйки, че светът е изправен пред „ световни провокации, с които никой от нас не може да се оправи самичък “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР