Чадърът над Миню Стайков, Баневи и Арабаджиеви внезапно се превърна

...
Чадърът над Миню Стайков, Баневи и Арабаджиеви внезапно се превърна
Коментари Харесай

Държавата срещу бизнесмените на прехода - рекет или правосъдие?


Чадърът над Миню Стайков, Баневи и Арабаджиеви ненадейно се трансформира в бухалка
Публична загадка е, че едрият бизнес от началото на измененията след 1989 година беше основан и действа с благоволението на политическата власт. Някои успяваха да оцелеят при всяка смяна на конюнктурата, други бързо изгряваха и също толкоз бързо залязваха. С края на над 10-годишното ръководство на ГЕРБ някои от участниците в тези процеси хвърлиха светлина върху връзките сред страна и капитал - рекет, " мъжки другарства ", услуги и партньорства по карти. Първи се разприказваха низвергнатите предприемачи Цветан Василев и Васил Божков. Миналата седмица разкрития по тематиката направи и едрият земевладелец Светослав Илчовски, който пред депутати от Комисията по проверката на държавното управление на Бойко Борисов разгласи, че е бил изнудван от непосредствен другар на премиера - притежателя на компания " Градус " Иван Ангелов. Обвиненият пък призна, че министър председателят му е оказвал подпомагане при проблеми в бизнеса му. Това още веднъж повдига въпроса дали досегашни галеници на властта попаднаха под ударите на правораздаването, тъй като в действителност са направили закононарушения, или тъй като са отказали да извършват " уговорките си ", или просто с цел да се освободи място за техен съперник. Разбира се, едното не изключва другите. И развиването на множеството знакови каузи е доста показателно за същинските претекстове за зрелищните екшъни през последните години.
Миню Стайков



Има подозрения, че Миню Стайков е бил съзнателно тровен в ареста

Възходът на Миню Стайков и компанията му " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс " стартира още в зората на демокрацията, когато се смятаха за близки до силовата формация СИК. Периодично той е разследван за разнообразни закононарушения. През 1998 година да вземем за пример Службата за попречване и откриване на данъчни нарушавания написа в отчет до НСБОП, че няколко държавни органа са опънали чадър над " Разузнавателна служба на Великобритания Индъстрийс " и обвързваните с него компании при контрабанден импорт на алкохол и продажба на алкохол с подправени бандероли. Срещу Стайков имаше следствия за незакрит краткотраен импорт през 1999 година, а две години по-късно - за данъчни отговорности. Фамилията беше проверявана и за източване на Данък добавена стойност със захарни произведения през 2012 година До каузи обаче не се стигна.

До септември 2018 година, когато спецпрокуратурата влезе в офисите на " Винпром Карнобат ", " Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс " и " Топаз Мел ". Миню Стайков, неговият наследник Стайко и още шестима души, измежду които и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, бяха упрекнати в произвеждане на цигари без бандерол, данъчни измами и пране на пари. Бизнесменът мигновено бе задържан. Точно преди да изтече оптималният 8-месечен период за задържане без импортиран в съда обвинителен акт, прокуратурата небрежно преписа и друго закононарушение на Стайков - корист с еврофондове по стратегия " Млад фермер ". Така шефът на " Винпром Карнобат " престоя под стража над 2 години, до момента в който спецсъдът не се видя заставен да го освободи под домакински арест през януари т.г., с цел да не излежи плануваното наказване без влезнала в действие присъда. Делото за корист към момента се точи на първа инстанция, а по обвиняването за незаконните цигари прокуратурата въобще не дава знак да работи.

Интересна " детайлност " е, че наблюдаващият прокурор Ангел Кънев по делото против предприемача се оказа в тясна връзка с съперниците на " Винпром Карнобат " - Атанас Петров и Антон Щерев, които имат " Винпром Пещера ". Справка в Имотния указател сподели, че Кънев е купил през 2017 година 5 дка ниви в Поморие на цена 1253 лева от компанията " Омега Агро Инвест ", чиито действителни притежатели са точно шефовете на " Винпром Пещера ". Въпреки това Ангел Кънев изрично отхвърли да се отдръпна от делото и беше обществено предпазен от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

2-годишният престой на Стайков в ареста пък беше трансфорат в мъчение. Съдът настойчиво отхвърляше да го пусне за лекуване макар откритите тежки болести. Агробизнесменът Светослав Илчовски описа, че му е показано видео със полови издевателства в ареста върху Стайков. Бизнесменът отхвърли това с думите " нямам сестра ", само че добави, че " все някой има сестра ". На последното правосъдно съвещание против него обаче стана ясно, че по време на ареста си е развил отровен хепатит, който може да се аргументи от натравяне с разнообразни вещества. До момента не е известно кое е веществото, само че юристът на Стайков Анна Попова разяснява пред " Сега ", че при обосновано подозрение за съзнателно отравяне ще бъде сезирана прокуратурата. В последна сметка здравето на подсъдимия беше унищожено, бизнесът му е в руини, а самият той остана над 2 години в пандиза без никаква присъда. Дали въобще ще се стигне до такава и по кое време, следва да забележим.

Николай и Евгения Баневи



Проблемите на Баневи със закона започнаха след обществената им омраза с Митко Каратиста.

Акцията против екстравагантното семейство съответства с тази против Миню Стайков. В края на 2018 година Баневи бяха екстрадирани от Франция по обвинявания за образуване на незаконна група, длъжностни присвоявания, данъчни измами и пране на пари. „ По открити данни на " Уикипедия " този кръг, който описваме, е приватизирал 2/3 от работещата индустрия на България преди 1989 година, да не са 2/3, и 1/3 да е, нищо от това сега не работи ", съобщи тогава Иван Гешев, който преди малко бе станал зам. основен прокурор.

Преди това държавните органи пасуваха по редица журналистически следствия, в които се твърди, че фамилията е употребило офшорни компании, с цел да банкрутира български предприятия и да не извърши задължения по приватизационни контракти. Обратът пристигна, когато Баневи влязоха в обществена омраза с Димитър Спасов, прочут като Митко Каратиста. Последният доби известност с обстоятелството, че изненадващо се оказа в управлението на ЧЕЗ-България като представител на страната тъкмо след идването на ГЕРБ на власт. После изскочи в следствието на Антикорупционния фонд за групата " Осемте джуджета " и някогашния следовател Петьо Петров-Еврото.

В края на 2016 година в ефира на Нова тв Николай Банев непосредствено упрекна Спасов, че стои зад палеж на имущество на фамилията и е забъркан в обири от техни фабрики. „ Тази сага продължава повече от две години. Подавани са тъжби и за това време няма никакво придвижване. Не мога да си обясня сходно безучастие на полицията с изключение на чадър. Имам политически врагове, които направиха всичко допустимо да ме съсипят през последните години. Мутрите в България се върнаха. Над тях имаше чадър през цялото ръководство на ГЕРБ. Хората ги е боязън – в това число полицията и прокуратурата”, безапелационен бе той.

И до момента в който държавното обвиняване не работи по сигналите на Банев против Митко Каратиста (както не проверява и обстоятелствата към " Осемте джуджета " ), самият Банев и неговата брачна половинка се озоваха в ареста. Двамата бяха задържани на летището в Ница, пред очите на децата им, при опит да се качат на аероплан, с цел да се върнат в България. Според юрист Михаил Екимджиев задачата на тази интервенция е да не могат те след това да бъдат освободени под някаква по-лека мярка за неотклонение. " Основният претекст, с който профилираните съдилища удължават задържането, е, че той е " задържан в чужбина в осъществяване на европейска заповед за арест ". След като пътува в чужбина, освен това със аероплан, значи има заплаха да се укрие ", изясни той пред " Сега ".

Банев е арестуван под стража към този момент 2 година и половина, а спецсъдът отхвърля да го освободи под домакински арест с електронна гривна за следене, тъй като може да окаже напън на очевидци. Заради влошено здравословно положение брачната половинка му Евгения бе пусната под домакински арест през юли 2019 година Делото против Баневи се точи извънредно постепенно - към момента е на първа инстанция, а от всичките 172-ма очевидци досега са разпитани десетина. Здравословното положение на Банев също не е положително, откакто прекара COVID-19 и страда от други болести. От бизнеса им съвсем нищо не е останало. КПКОНПИ желае конфискация на парцели на стойност 140 млн. лева

Ветко и Маринела Арабаджиеви



Бизнесът на Арабаджиеви се разпродава след прокурорския удар против тях.

Това е друго VIP семейство, чийто живот претърпя внезапен поврат през 2018 година Ветко записва първата си компания дни след рухването на Тодор Живков. По-късно е разгласен за кредитен милионер поради заемите си към банка " Хеброс ", а по-късно става съучастник с " Мултигруп ". Най-популярната част от бизнеса на семейство Арабаджиеви са хотелите. Те бяха на второ място измежду хотелиерите по Черноморието на база брой стаи с над 3000, изпреварени само от курорта Албена. През годините е имало голям брой сигнали и следствия против тях, само че в никакъв случай не се е стигало до внасяне на каузи в съда.

През 2018 година Ветко, Маринела и техният наследник Вълчо получиха обвинявания за данъчни закононарушения и пране на пари в изключително огромни размери. Съпрузите направиха опит да се укрият в Испания, само че бяха открити и екстрадирани в България, където останаха арестувани под стража. За над 1 година зад решетките Арабаджиева имаше няколко съществени здравословни рецесии, като в края на 2019 година беше призната по неотложност в интензивното поделение на Министерство на вътрешните работи болница. След като беше освободена под домакински арест пък, направи опит за самоубийство с лекарства. Нейният мъж Ветко беше арестуван до 2021 година и сега е на независимост с електронна гривна.

Делото против тях е до на никое място. Спецсъдът два пъти връща обвинителния акт на прокуратурата, а разпитите на очевидци започнаха чак през март т.г. По всичко проличава, че процесът ще се точи с години. Междувременно бизнесът на фамилията стартира да се преразпределя. Месеци след ареста на Арабаджиеви те продадоха една от короните в хотелиерската си империя - " Виктория палас " в Слънчев бряг. Собственик на сдружението покупател е родения през 1991 година Мартин Димитров Маринов. Според източници на " Капитал " той е наследник на май-малко известния от тримата братя Маргини - Димитър Маринов. За семейството се знае, че има ползи в туризма.

Развитието на тези три истории демонстрира, че няма нищо инцидентно. Не е инцидентен моментът, в който прокуратурата най-сетне реши да се засилва против знакови български предприемачи, които натрупаха благосъстоянието си по подозрителен метод с властови подкрепи. Случи се малко преди Иван Гешев да разгласи кандидатурата си за основен прокурор. Не е инцидентен и подборът на ударените предприемачи. Очевидно тези семейства са изгубили протекцията, с която са се употребили десетилетия наред. Не е мистерия и повода за това - някой различен заема освободените от тях места. Не е ясно дали въобще ще се стигне до неоправдателни присъди, само че е ясно, че порочните схеми и практики не престават да си работят. Просто играчите са други.

Автор:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР