Cерж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 г.

...
Cерж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 г.
Коментари Харесай

Арменците срещу модела на Путин

Cерж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 година до този месец, беше лоялен поддръжник на Владимир Путин. През 2013 година след среща с съветския президент той ненадейно прекъсна договарянията с Европейски Съюз и вместо това се причисли към ръководени от Москва организации в стопанската система и сигурността. При посещаване във Вашингтон няколко години по-късно той искрено сподели, че неговата дребна кавказка страна с близо 3-милионно население не е имала необикновен избор, защото арменците, работещи в Русия, обезпечават една пета от нейния Брутният вътрешен продукт, а съветски компании са монополизирали енергийните й запаси. “Арменският коняк в действителност не може да бъде продаван в Париж”, изясни той.

Саркисян обаче подцени личните си жители, когато се опита да подражава на Путин, извършвайки типичен ход в негов жанр. Тъй като беше стеснен от конституцията до два президентски мандата, той прокара конституционна корекция, прехвърляща множеството изпълнителни пълномощия към министър-председателя, а след това беше определен от Народното събрание на поста, макар че години наред отхвърляше сходна опция. В резултат се стигна до 11-дневни разрастващи се всеобщи демонстрации, които през вчерашния ден принудиха Саркисян да напусне поста. “Сгреших”, сподели той в изказване.

Не е ясно дали отдръпването на Саркисян ще докара до същинска смяна в ръководството на Армения или в раболепната й позиция към Кремъл. Благодарение на манипулирани избори ръководещата партия има преобладаващо болшинство в Народното събрание, а лидерът на митингите от предходната седмица – дългогодишният отстъпник Никол Пашинян, управлява единствено девет от 105-те места. Въпреки това националният протест е удар върху насърчавания от Путин властнически политически модел, който се популяризира освен в други някогашни страни от руския блок, намиращи се в орбитата на Русия.

(Превод: Българска телеграфна агенция,
със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР