Carnival Fantasy - круизен кораб, известен със своя необичаен декор,

...
Carnival Fantasy - круизен кораб, известен със своя необичаен декор,
Коментари Харесай

Някога най-луксозните круизни кораби сега плават за скрап. И то не далеч от България

Carnival Fantasy - круизен транспортен съд, прочут със своя необикновен фон, забавление през цялата нощ и не на последно място - с размерите си (събираше по 2 000 души във времена, когато този брой пасажери просто звучеше невероятно), той беше корабът фантазия за мнозина. Атмосферата му на " Fun Ship " (Забавен кораб), въведена през 1990 година, преобрази първокласния транспортен съд с причудливи пространства като пиано бар с египетска тема да вземем за пример, той привличаше голям напор от туристи.

За жал, през днешния ден всичко това към този момент не може да бъде забелязано - Fantasy в този момент притегля напълно друга порода " търсачи на плячка ". През месец юли 30-годишният транспортен съд отплава към Егейско море, завършвайки последното си пътешестване в корабокрушителната столица Алиага, Турция.

Неговото място за заслужена отмора в действителност съставлява площадка за разрушение - където старите товарни кораби, танкери, проучвателен кораби, а в този момент към този момент и круизни кораби, пенсионирани по време на пандемията Covid-19, се раздират от машини и се разрушават на части. И не, в този случай те не се разрушават на половина, с цел да бъдат надстроени и закърпени назад. Това е техният край.
 Най-големият круизен оператор в света с тримесечна загуба от $2,9 милиарда
Най-големият круизен оператор в света с тримесечна загуба от $2,9 милиарда

От началото на годината капитализацията на американската Carnival се срина с 69%

За най-голямата круизна компания в света - Carnival, това е опция да възвърне най-малко някаква стойност от актив, който сега е мъртъв. Стойността на корабите понижава с възрастта, а Fantasy в началото е издигнат за към 225 милиона $. Днес той е благосъстоятелност на компании за преработване, които купуват корабите и поемат рисковата задача да изпразнят всички негови полезности. След това стартира безмилостната битка за продажба на всяка движимост от плавателните съдове.

Трудно е да се реши какъв брой тъкмо пари се печелят от преработването на круизни кораби. Компаниите не разкриват незабавно продажните цени на плавателните съдове, откакто се откажат от собствеността, а цената на препродажбата на тяхната най-търсена стока - стомана за скрап - варира всекидневно на всеки световен пазар.

Но бизнесът процъфтява, написа Bloomberg.
 Снимка 502991
Източник:

До Carnival Fantasy в Aliaga се намират и два други кораба от класа на Fantasy, издигнати в края на 90-те години. А до тях са два някогашни кораба на Royal Caribbean (бракувани от испанската партньорска линия на Pullmantur Cruceros). Всички тези кораби имаха огромни почитател бази, даже когато остаряваха. Fantasy и нейните сестрински кораби стартираха през 2020 година цялостни с пасажери, ориентирани към занимателни слънчеви дестинации като Карибите, Бахамите и Мексиканската Ривиера.

Всъщност корабите щяха да изоставен флота на круизните компании през идващите години даже в здравословна промишленост. Пандемията единствено форсира този развой, откакто притежатели на бездействащите плавателни съдове се опитваха да понижат загубите си.

В декларацията си за третото тримесечие Carnival Corporation съобщи, че възнамерява да продаде 18 " по-малко ефикасни " кораба през 2020 година, което ще докара до 12% понижение на флота. " Тези кораби ни дадоха неприятна канализация ", съобщи изпълнителният шеф на Carnival Арнолд Доналд по време на неотдавнашен семинар.
 Крахът на круизните пътувания докара до изстрелването на цялостен бранш в Турция
Крахът на круизните пътувания докара до изстрелването на цялостен бранш в Турция

Вече пет пътнически лайнера се разглобяват за скрап в Алиага, а три други са на път. Компаниите в града не са виждали сходно търсене

Най-ценното от тези кораби е стоманата, която построява надстройката. Ако да вземем за пример Carnival Fantasy има 15 000 тона стомана в своята надстройка, скрапът може да се продаде за над 4.7 милиона $ въз основа на настоящите цени на международния пазар, макар че други фактори също влизат в действие като локални цени и търсене.

Заедно с риска от тези съмнения на пазара, купувачът поема и несигурността какъв брой тъкмо метал може да бъде избавен. Корабите от преди 90-те години нормално имат повече стомана в корпуса и подводното покритие, само че издигнатите през 90-те и по-късно могат да носят по-леки и по-здрави сплави.

Така или другояче стоманените и железни боклуци ще пътуват до момента в който не бъдат стопени, с цел да създадат арматура за строителни планове по целия свят. Стоманата от някои други демонтирани кораби пък може да откри пътя до огромната промишленост за произвеждане на коли в Турция, където може да се трансформира в елементи за Toyota или Ford.

Алуминият, медта и неръждаемата стомана също се избавят и препродават, дружно с други скъпи артикули, които най-много остават в Турция. Разкъсаните палуби от тиково дърво на Fantasy може да попаднат в локални магазини, заведения за хранене и домове. Театралните декори и осветлението могат да намерят път в шоу продукции. Дори " най-лепкавите " творби на изкуството имат някаква стойност и могат да попаднат в заведения за хранене в цялата страна. Използваните тоалетни също могат елементарно да бъдат продадени - въпреки да костват смешни пари, в случай че броят им се умножи по няколко хиляди, колкото кабини има в круиза, сумата към този момент няма да наподобява толкоз смешна.
 Снимка 502992
Източник:

Според Орбай Симсек, вицепрезидент на основаната в Алиага компания за преработване на кораби Simsekler, даже има пазари за старите кухненски съдове, дрешници и одеяла.

Разделянето на кораби е спорна тематика както поради човешките, по този начин и за екологичните опасности. Това е едно от най-опасните работни места в света съгласно Ваутер Резенвелд - шеф на Sea2Cradle (SC2), компания специалист по преработване на кораби, която е наета от Carnival за контрол на безвредното разглобяване на неговите кораби. Тези рискове стават по-големи, когато рециклируемите съставни елементи като мебели, окабеляване, тръбопроводи и машини би трябвало да бъдат деликатно разглобени и разграничени.

Допълнителните стъпки при разглобяването също усилват капацитета за разливи на рискови боклуци, съдържащи всичко - от маслени останки до утайки, азбест и охлаждащи течности в хладилниците.

За да предотврати тези произшествия, турската корабостроителница, или по-скоро кораборазрушителница стартира своята работа в съответна зона за предпазване, в която се трансферират отломките. В страни като Индия и Бангладеш процесът може да се случи непосредствено на плажа. Вместо да оставя токсичните химикали да отиват във водата, турската компания събира материалите, каталогизира ги с Sea2Cradle и по-късно ги предава на държавната Асоциация за преработване на кораби в Турция за вярно изхвърляне.
 Най-голямата круизна компания в света продава още два кораба от флота си
Най-голямата круизна компания в света продава още два кораба от флота си

В опит да избави бизнеса си по време на пандемията

Carnival преглежда тези защитни ограничения като опция за реклама - компанията подхваща необикновен ход да популяризира своите старания като " отговорно преработване ". Но това не е по този начин, тъй като отговорността пада другаде.

Най-голямата изненада обаче е в Турция. Малкото градче Алиага, намиращо се малко над Измир, в никакъв случай не е виждало, даже не си е и представяло, че може да види пет мега круизни кораба в пристанището си. А през идващите месеци може да има и още.

" Колкото по-дълго бушува пандемията в света, толкоз повече круизни кораби ще се озоват за скрап и допускам, че те ще бъдат на все по-млада възраст ", уточни Манло Анг, професор по морски мениджмънт в университета Old Dominion на Вирджиния. " Дори и да стане налична ваксина, какъв брой от нас ще се усещат комфортно да скачат назад на круизни кораби? "
 Снимка 502990
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР