CARE Court в Калифорния има за цел да помогне на хиляди с нелекувани психотични разстройства

...
CARE Court, спорна и скъпа инициатива, която трябва да стартира
Коментари Харесай

CARE Court, спорна и скъпа инициатива, която трябва да стартира в осем окръга на Калифорния до декември, преди да се разпространи в целия щат, дава надежда на мнозина.

Съгласно програмата съдиите ще могат да нареждат на хора с нелекувани психотични разстройства, като шизофрения, да получат помощ, като окръзите ще трябва да предоставят помощта. Анита Фишър го вижда като възможен спасителен пояс за хора като нейния син, Pharoh Degree, който беше диагностициран с шизофрения, докато служи в армията преди 22 години. Сега той е на 45 и каза, че животът с болестта може да бъде труден.

„Постоянно прекалено мислене“, каза той, описвайки колко трудно може да бъде преживяването на шизофрения, когато не се лекува. „Мозъкът ви винаги работи, вътрешният ви глас винаги говори, надпреварва се, надпреварва се. Без мир. Никога без утеха и мир.“

Защо поддръжниците казват, че е необходим CARE Court?

Досега Фишър казва, че е имало малко средства, за да се увери, че синът й получава помощ. Синът й спря да приема лекарствата миналата година. В продължение на седем месеца Фишър призовава за психиатрична интервенция, но без съгласието на сина си, тя казва, че опитите й са били игнорирани.

Pharoh остана без дом. Фишър прекара дни в търсене на местни места близо до дома им. Тя каза, че е било ясно, че не е добре, когато го е намерила.

„Той щеше да каже „Добре съм“. Но не, той изобщо нямаше да изглежда добре“, каза Фишър.

Миналия октомври той беше арестуван за вандализъм. В ареста той получава лекарства и се записва в програма за лечение.

Гов. Гавин Нюсъм, яростен защитник на CARE Court, описва сегашната система като „система с първо провал“, а не „система с първа грижа“.

„Което означава, че трябва да свършите в престъпника правосъдна система, преди най-накрая някой да осигури подкрепа, легло и решение“, каза Нюсъм. „Трябва да променим това. И това е, което правим.“

Калифорния вече има закони в книгите, за да помогне на много от хората с тежки психични заболявания, но мнозина смятат, че сегашните закони падат къс. Критиците казват, че краткият закон на Лантерман-Петрис, който определя правилата за принудително психиатрично лечение, влиза твърде късно и помага само когато някой вече е в криза. Законът на Лора, който разрешава асистирано амбулаторно лечение или разпоредени от съда планове за лечение на психично здраве, също до голяма степен се възприема като провал, тъй като не е общодържавен и не е приложен със значително финансиране.

Във всяка вечер повече от 170 000 души живеят по улиците на Калифорния или в нейните приюти. Около 1 на 4 има сериозно психично заболяване. Администрацията на Newsom вярва, че CARE Court, която не е ограничена до тези, които изпитват бездомност, ще помогне на приблизително 12 000 души.

Докато Фишър, която също работи като защитник на психичното здраве, се надява синът й никога да не се нуждае от CARE Court, тя каза, че няма да се поколебае да започне производство за това.

„Надявам се, че ако се случи, че той дори го вижда като положително преживяване, когато гласът му се чува“, каза тя.

Кой има право на CARE Court и как работи?

Само тези на 18 и повече години с диагноза шизофрения или други психотични разстройства отговарят на условията за CARE Court. Други изисквания за допустимост включват вероятността индивидът да оцелее безопасно в общността без надзор или без да наранява себе си или другите. Физическите лица също отговарят на условията само ако се счита  за вероятно лицето да има полза от това да бъде участник в CARE Court.

Лице, насочено към CARE Court за тежко психично заболяване, се оценява и съдия от CARE Court преглежда петицията , което може да бъде подадено от близък член на семейството, съквартирант, директор на болница, първа помощ, полицейски служител или лицензиран специалист по поведенческо здраве.

Ако се счита, че има вероятност лицето да отговаря на изискваните критерии, съдията може да нареди клинична оценка. Въз основа на тези резултати съдия може да нареди план за лечение на психично здраве, включително лекарства, терапия и място за живеене. Планът ще действа за една година, с еднократна опция за удължаване на плана за втора година.

Онези в CARE Court ще имат достъп до обществен защитник и могат да откажат лечение, без да бъдат изпратени в затвора, но има уловка. Ако някой в ​​CARE Court откаже лечение, съдия може да го насочи за консерваторство - екстремен резултат, който го лишава от права и го принуждава да се съобразява с лечението.

Спорът около CARE Court

Критиците казват, че програмата, която трябва да стартира в цялата страна до края на следващата година, е принудителна, премахва избори и налага лечение. Ив Гароу, анализатор на политиката за бездомността към ACLU на Южна Калифорния, вижда държавния план като тръбопровод към консерваторството и лишаването от граждански свободи. Освен всичко друго, тя се тревожи, че хората ще загубят правото да определят какви лекарства влизат в телата им.

„Няма принудително лечение, но когато има натиск и принуда, е по-вероятно потенциално да се съобразите с лечението това всъщност не отговаря на вашите нужди“, каза Гароу.

Гароу вярва, че държавата трябва да осигури цялостна грижа за всички калифорнийци с психични увреждания, каза тя. Тя го вижда като план, който може да бъде реалност, ако Калифорния инвестира в тези услуги, вместо да отклонява средства към новата съдебна система.

Администрацията на Newsom инвестира около 17 милиарда долара за борба с бездомността и лечение на психични заболявания тази година. Но лидерите в много окръзи казват, че парите, предназначени за CARE Court, не са достатъчни за хилядите хора, които се очаква да попаднат в системата.

Част от тези пари ще отидат към Лос Анджелис, окръг, в който 1 на 8 от бездомните хора в нацията живеят. 28-годишната Маркеша Баберс беше бездомна в продължение на години, от време на време, в прословутия Skid Row в района. Когато 60 минути се срещнаха с Бейбърс, тя живееше в приют и ни каза, че има няколко сериозни психични заболявания, включително биполярно разстройство.

„Отивам почти всеки ден, за да попитам дали мога да говоря с терапевт или ако мога, разбирате ли, да получа някакви услуги за психично здраве или помощ“, каза Бейбърс. „И наистина няма такива. Или ако намерите такъв, това е като „О, добре, списъкът на чакащите е шест месеца, преди да можете наистина да говорите с терапевт.“

Тя не подкрепя CARE Съд и каза, че го разглежда като „медицинско лишаване от свобода“ поради заплахата от консервация, където хората могат да бъдат затваряни в психиатрични заведения и лекувани без тяхното съгласие.

„Мисля, че просто трябва да има много повече внимание на услугите и превенцията, а не на последствията от липсата на тези услуги“, каза тя.

Миналия месец семейството й съобщи, че Баберс е изчезнала.

Много от опасенията на Babers относно CARE Court също бяха изразени от групи за застъпничество. Общо повече от 50 групи за застъпничество осъдиха CARE Court като „скъпо струваща грешка“, която „вероятно ще причини реална вреда“.

Нюзъм възразява, че консерваторството като възможност не е нищо ново. Той разбира, че хората не искат да видят това да се случи, но това вече е реалност и той вярва, че CARE Court може да бъде от ключово значение за гарантиране, че някои хора, страдащи от психотични разстройства, ще получат помощта, от която се нуждаят.

„И ето го всичко, което искам: докажете ни, че грешим“, каза Нюсъм. „Не ни приемайте погрешно. Вашето състрадание не превъзхожда нашето състрадание.“

Тази история е докладвана от: Сесилия Вега, Натали Хименес Пийл, Хайме Уудс

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg