Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше

...
Бюст паметник на световноизвестния български оперен певец Борис Христов беше
Коментари Харесай

В Пазарджик откриха паметник на оперния певец Борис Христов

Бюст монумент на световноизвестния български оперен артист Борис Христов беше открит в Пазарджик. Идеята на локалната адвокатска гилдия намира съидейници в лицето на общинската администрация и бизнеса в града. Бюстът е дело на статуя Иван Чапкънов-Чапа, който е добър другар на Борис Христов.

Пазарджик

Паметникът на Борис Христов се намира пред Съдебната палата в Пазарджик. Мястото не е определено инцидентно, тъй като преди да наметне пелерината на Мефистофел, басът носи съдийска роба.
Иван Кобаков, историк: Когато Христов е пледирал или обявявал присъди, по този начин гласово ги е обявявал, че правосъдната зала е изтръпвала и безусловно е онемявала...
Идеята за новата статуя е на юрист Николай Антов, а средствата са обезпечени от пазарджишкия държавник Емил Йончев. Автор на бюста е Георги Чапкънов.
Хари Харалампиев - ръководител на Оценка за съвместимост в Пазарджик: Ние трябваше да покажем, че българската памет е жива и че в действителност този талантлив българин заслужава своя монумент. За мен паметникът е като жив човек, тъй като той е един от белезите на безсмъртието.Георги Чапкънов - Чапа: За благополучие се познавахме персонално и аз го боготворих. Такъв популярен бас няма. Не е имало и няма да има.
Чапкънов се надява с творбата си да провокира любознание у младите българи, с цел да научат повече за неповторимия Борис Христов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР