Бюджетните предприятия са по-изгодни на общините в сравнение с търговските

...
Бюджетните предприятия са по-изгодни на общините в сравнение с търговските
Коментари Харесай

Дилемата - ОП или търговско дружество

Бюджетните предприятия са по-изгодни на общините спрямо комерсиалните сдружения, тъй като не са длъжни да регистрират облага, да се явяват на търг при възлагане на активност, средствата се дефинират по минималните цени, което икономисва пари. Освен това общините не могат да субсидират личните сдружения, с изключение на посредством безлихвени заеми и с решение на Общинския съвет. Средствата за предприятията се дефинират с бюджета.

Общинските предприятия правят единствено активността, избрана в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА). Община Пловдив обаче не може със свое дружество да кандидатства с план по оперативна стратегия на Европейски Съюз за доставка на електробуси, защото Оперативна програма „ Организация и надзор на транспорт” няма лиценз за тази активност, която изисква лична база. Затова ще се основава общинско комерсиално сдружение, което ще кандидатства за европейско финансиране на 20 електробуса.

По тази причина отпадна и разновидността за обособяването на разсадника в независимо общинско сдружение за да излезе на свободния пазар с продажби на цветя и разсади. Подобна активност може да носи доходи в общинския бюджет, само че е лимитирана от закона. Ако цялото " Градини и паркове " стане комерсиално сдружение, не може да получава дотация за комуналните действия като поддържане на зелени площи и санитарна сеч.
Свързани вести Две години в Пловдив умуват дали сами да кърпят дупките Общините поставят завършек на течовете през скъпите поръчки със лични предприятия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР