Бюджетната комисия в парламента одобри субсидирането с 25 стотинки за

...
Бюджетната комисия в парламента одобри субсидирането с 25 стотинки за
Коментари Харесай

Решено на комисия: От 1 юли получаваме 25 ст. отстъпка за горивата, ГЕРБ-помощта е зле таргетирана

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди субсидирането с 25 стотинки за литър гориво за зареждане на бензин, дизел и пропан бутан. Мярката ще влезе в действие от първи юли и ще е годна до края на годината.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи: " Тази мярка към този момент докара до увеличение на цените по бензиностанциите. Когато бъде призната, ще докара до ново увеличение - прекомерно евентуално ". Мярката ще коства 150 милиона лв. на хазната, написа БНР.

По принцип мярката би трябвало да се ползва за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година, само че съгласно Делян Добрев от парламентарната група на " ГЕРБ - Съюз на демократичните сили " няма по какъв начин да важи за целия интервал от време, а единствено до момента в който се изхарчат тези 150 млн. лв.. Пред Българска телеграфна агенция той предвижда, че тези пари ще се изхарчат за месец - месец и половина.

Добрев смята, че тази отплата от 25 стотинки първо е незадоволителна, а второ е зле таргетирана.

" Недостатъчна е, тъй като 25 стотинки при към този момент 4 лв. гориво не е никаква помощ за никой. А е зле таргетирана, тъй като няма ограничаване какъв брой пъти на месец можеш да заредиш автомобила ", посочи той. По думите му ще се получи по този начин, че от тези 150 млн. лв. хората, които нямат потребност от отплата, ще получат огромна част от парите. Той даде за образец, че възрастните хора зареждат един контейнер на два месеца – отстъпката е 12,50 лв. – т.е. пенсионерите ще получат по 6,25 лв. на месец. Работещите хора зареждат един контейнер месечно – те ще получат 12,50 лв.. В същото време хората с огромни финансови благоприятни условия, които постоянно пътуват, зареждат по 1-2 резервоара седмично. " Т.е. ще се получи, тъй че тези, които нямат потребност от помощта, ще вземат 50 или 100 лв. на месец ", уточни Добрев.

Вицепремиерът и министър в оставка Асен Василев отговори, че към момента няма електронна идентификация и не може дадена бензиностанция да откри кой какви приходи има.

Венко Сабрутев от „ Продължаваме промяната “ съобщи, че мярката ще важи и за бензиностанциите, които са на самообслужване. Те са към 30 при изискване, че има към 2500 функциониращи търговски обекта. Той е безапелационен, че това е една от най-очакваните антиинфлационни ограничения и тя е нужна. Депутатът призна, че в действителност тази мярка е редно да бъде ориентирана към хората с ниски приходи, само че техническата обезпеченост на страната сега не го разрешава.

Комисията взе решение също така  данъчните облекчения за приходите на родителите, получени през актуалната година, да се усилват. За едно дете ще се приспада 6 000 лв. от данъчната основа, за две - 12 000 лв., а за три - 18 000 лв.. Това значи, че в фамилния бюджет ще остават надлежно по 600, 1 200 и 1 800 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР