Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене удължаването на

...
Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене удължаването на
Коментари Харесай

Бюджетът бе отново удължен на първо четене в парламентарна комисия

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене удължаването на бюджет 2022 до приемането на бюджет за актуалната година. Така страна ще работи - на процедура - с удължителен на удължителния закон. Първият подобен изтича на 10 юни. 

Така народните представители най-сетне започнаха бюджетната процедура, която може да подсигурява изплащането на дълга на страната, на пенсии и заплати. Все отново, с цел да влезе в действие законът той би трябвало да мине през още три трудности - първо четене в зала, второ четене в комисия и второ дефинитивно четене в залата. 

Днес главните разисквания бяха към тематиката за Фискалния запас и дали парите от него - по-точно частта от парите, които са заделени от европейските фондове и така наречен Сребърен фонд да се употребяват за финансиране на настоящи разноски. Предният парламент забрани това на Министерство на финансите и сега съществува опция за краткотраен ликвиден риск, поради невъзможността с този удължителен закон да се тегли нов дълг. 

Министър Росица Велкова подсигурява пред депутатите, че МФ няма желание да употребява Сребърния фонд, който по този начин или другояче е ненарушим. Той събира пари, които поддържат пенсионната система. МФ обаче желае да употребява парите от еврофондовете. В момента във Фискалния запас има към 10 милиарда лева, а единствено 2 от тях са на разположние на държавното управление. Разблокирането ще остави още към 4 милиарда лева за покриване на отговорности преди приемането на нов бюджет. 

Самата Велкова твърди, че е нелогично тези пари да стоят на депозит в Българска народна банка на рента и да се тегли дълг, в случай, че пазарите явно гледат отрицателно на тукашната политическа обстановка и е прекомерно допустимо да забележим рентабилност от над 5% - нещо невиждано за нашите скъпи бумаги от десетки години. 

Председателят на комисията Петър Чобанов пък видя вид, в който може сред двете четения да се вкара член, който да уреди новия дълг и по този начин да се избегне риска да се употребяват пари от Сребърния фонд, макар обещанията на Велкова, че няма да го допусне. 

Точните и съответни решения на депутатите ще станат ясни при второто четене в комисията, откакто бъде признат планът на първо четене в зала. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР