Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на

...
Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета на първо четене

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене актуализацията на бюджета, която се прави за хазната да посрещне шока за стопанската система от Ковид-19. В рамката е заложено увеличение на лимита на държавния дълг до 10 милиарда лв. при сегашно ограничаване от два милиарда и 200 милиона лв.. Един милиард лв. ще отидат във фонд " Безработица ", а със 700 милиона ще бъде повишен капиталът на Българската банка за развиване.

Новият предел на дълга до 10 милиарда лв. не е празен чек, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той показа пред бюджетната комисия в Народното събрание параметрите на актуализацията на бюджета. В нея е заложено, че лимитът по новия дълг ще бъде повишен от 2,2 милиарда лв.. За да се финансира дефицитът в хазната и увеличението на капитала на банката за развиване, са нужни 4,2 милиарда лв.. Останалата сума ще бъде буфер, изясни Горанов:

" Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, тъй като сега, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния запас, те могат да изоставен Фискалния запас единствено по три аргументи за изплащане на дълг, за интервенции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е казусът с нарастването капитала на Българската банка за развиване и за разноски. Всеки един от тези аспекти е авансово нормативно избран ".

Румен Гечев от левицата обаче разкритикува успеваемостта на ограниченията, които ще бъдат реализирани посредством актуализацията на бюджета. Също по този начин Гечев е уверен, че даже и най-негативният сюжет, по който е изчислена актуализацията, е нереалистично оптимистичен.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР