Бюджетната комисия прие на второ четене облекчение на бюджета на

...
Бюджетната комисия прие на второ четене облекчение на бюджета на
Коментари Харесай

От 1 юли ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена

Бюджетната комисия одобри на второ четене облекчение на бюджета на фамилиите в страната, а точно - за зареждане на до 50 литра гориво месечно да се заплаща по-ниска цена. Предвижда се отстъпката да възлиза на 25 стотинки на литър бензин А-95, за елементарен дизел и за пропан бутан, само че не и за премиум горивата. Ако и Народното събрание утвърди мярката, тя ще влезе в действие от първи юли и ще бъде годна до края на годината.

Как ще се начислява отстъпката?

Собствениците на коли и мотоциклети ще би трябвало да показват при зареждане на бензиностанция свидетелството за регистрация на МПС. Търговецът пък ще издава уголемен касов бон, в който ще се вписва регистрационният номер на МПС-то и ще се отразява предоставената отплата като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

Против утвърдената от комисията мярка

бяха депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи

" Най-безумното харчене ", назова мярката Александър Иванов от ГЕРБ, представен от " 24 часа ". Той пресметна, че работещите хора - притежатели на коли, зареждат цялостен контейнер един път месечно, което значи да получат помощ от 12,50 лева на месец за 50 литра.

" Искате да подкрепяме хора, които нямат потребност ", добави Делян Добрев също от ГЕРБ. Той попита за какво помощта не се дава единствено на хора с приходи под 1000 лв..

" Тази мярка към този момент докара до увеличение на цените по бензиностанциите. Когато бъде призната, ще докара до ново увеличение ", съобщи Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

финансовият министър Асен Василев се съгласи, че мярката би трябвало да бъде по-добре таргетирана, само че изясни, че това са опциите на техническото застраховане на страната. " Няма построена електронна идентификация, с цел да го създадем ", сподели вицепремиерът.
 Ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена. Какви ще бъдат изискванията?
Ще зареждаме до 50 литра гориво месечно на по-ниска цена. Какви ще бъдат изискванията?

Схемата ще бъде сходна на обезщетенията и помощите, които се получават за електрическа енергия

Страната ни не е единствената на Балканите,

която вкарва сходна мярка в отговор на повишаването на горивата. В края на април стана ясно, че Гърция ще подкрепя семействата при зареждане на колите с гориво.

Според решението на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис всяко физическо лице, а също и упражняващите свободни специалности, които са данъчно пребиваващи в Гърция с заявен фамилен приход за данъчна 2020 година до 30 000 евро ще могат да изискат финансова помощ за покриване на разноските за гориво. Помощ ще се отпуска за месеците април, май и юни 2022 година

По-конкретно 50 евро на месец ще получат притежателите на транспортни средства, разнообразни от мотоциклети-мотопеди, с главно местопребиваване в районите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на Регион Атика, в Регион на Периферна Е единица на Тасос, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки на Регионална единица Еврос, на Регион Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от региона на Централна Македония.

По 40 евро месечно ще получат действителните притежатели на транспортни средства, разнообразни от мотопеди, с главно местопребиваване в останалата част на Гърция.
 И Хърватия замрази цените на горивата
И Хърватия замрази цените на горивата

Решението на управляващите визира 94% от бензиностанциите в страната

По 35 евро на месец ще получат притежателите на мотоциклети - мотопеди, с местопребиваване в районите на Северно Егейско море, Южно Егейско море, Йонийски острови, Крит, в периферната единица на островите на района Атика и в периферната единица на Регион на Споради, Регион на Споради, на Регион Източна Македония и Тракия, на остров Самотраки от Регионална единица Еврос, на Област Източна Македония и Тракия и на остров Амулиани на Регионална единица Халкидики, от региона на Централна Македония.

По 30 евро ще получат притежателите на мотопеди с главно местопребиваване в останалата част на Гърция.

За бенефициентите, които изберат да употребяват цифрова дебитна карта, размерът на финансовата поддръжка се усилва с 5 евро.

Какви са цените в на горивата у нас и в прилежащите страни?

Според настоящите данни на уеб страницата Fuelo средата цена на бензина в Гърция е 4,53 лв., на дизела - 4,00 лв., а на пропан бутана - 2,17 лв.. За съпоставяне в България цената на бензина през днешния ден е приблизително -3,38 лв., на дизела - 3,55 лв., а на пропан бутана - 1,56 лв..

В Сърбия беше натрапен таван на цените на горивата. В страната междинната цена на бензина през днешния ден е 3,18 лв., на дизела - 3,42 лв., а на пропан бутана - 1,90 лв..

В Румъния средата цена на бензина е 3,27 лв., на дизела - 3,54 лв., а на пропан бутана - 1,59 лв.. В Северна Македония цените са надлежно - 2,98 лв., 3,01 лв. и 1,62 лв..

В Турция горивото остава най-евтино - 2,83 лв. за литър бензин, 3,09 за литър дизел и 1,32 лв. за литър пропан бутан.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР