Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2023-а година

...
Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2023-а година
Коментари Харесай

Весела Лечева: Бюджетът на Министерството на младежта и спорта е 123 милиона лева

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2023-а година е 123 милиона лв.. Това заяви в изявление за БНР министър Весела Лечева. Тя уточни и най-важните промени в стратегиите на ММС, с които ще бъде обезпечена олимпийската подготовка на спортистите преди Париж 2024, работата на федерациите, както и заплащането на треньорите и експертите.

„ По отношение на програмата за спорт за високи достижения се опитахме да разтеглим оптимално обсега на състезателите, които да попаднат в обсега на олимпийска подготовка. Освен това дадохме опция на повече експерти да бъдат включени във връзка с профилираната подготовка, в целия развой, наименуван „ олимпийска подготовка “. Втората стратегия е за кадрово обезпечаване на българския спорт. Тук към този момент отдаваме значимото на българския треньор. В последните 10-20 години един от главните проблеми на българския спорт беше неналичието на опция да притеглим най-хубавите си експерти, които от дълго време работят в чужбина “, сподели министър Весела Лечева.
 
Лечева обърна внимание и на обстоятелството, че при финансирането на федерациите се залага нов параграф, който ще касае заплащанията им към държавните спортни бази. Тези средства няма да са част от бюджета за спортни действия.

„ Ако дадена федерация получава 1 милион лв., то досега 30% от тези средства са били за покриване на разноските по потреблението на спортни уреди, което значи, че федерациите отсега нататък ще се възползват от напълно друга сума във връзка с тяхната активност. Затова споделяме, че ще имаме обособен параграф за наем на спортни обекти и уреди “, разясни Лечева. А задачата на това разграничение е да има повече средства за другите действия на федерациите.

По отношение на градежа и реконструкцията на стадион „ Българска войска “, Лечева посочи и по какъв начин върви процедурата от страна на страната.

„ Необходими са нови оценки на апортните вноски от страна на страната. Това изисква своето техническо време. Беше належащо време за разработване и на новия правилник. Този развой към този момент е в своя край и чакам да се встъпи към основаването и вписването на новото сдружение “, заяви тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР