Бюджетът на държавата за тази година е готов. По изключение

...
Бюджетът на държавата за тази година е готов. По изключение
Коментари Харесай

Бюджетът и доходите ни: Таванът за осигуряване става става 3400 лева от април


Бюджетът на страната за тази година е подготвен. По изключение поради изборите, финансовият закон ще влезе в действие от април.

Финансовият министър Асен Василев показа параметрите, които касаят директно приходите ни.

Предвижда се нарастване на минималната заплата и майчинските за втората година, само че и по-високи осигуровки на хората с приходи над 3000 лв..

В проектобюджета се залагат над 63 милиарда лв. разноски и към 57 милиарда лв. доходи. Бюджетния недостиг ще е 4,1%.

Предвиден е нов дълг до 7,3 милиарда лв., като част от парите ще отидат за погасяване на остарели заплащания.

В плана са заложени 112 милиона лв. за фамилни помощи и компенсации, над 850 милиона за добавките към пенсиите доникъде на годината, 85 милиона за безвъзмездни детски градини и още 70 милиона за градеж на нови градини и ясли.

Минималната заплата ще стане 710 лв. от сегашните 650.

Максималният застрахователен приход ще се вдигне на 3400 лв., което значи че ще се усилят удръжките на хората с високи заплати.

Любина Йончева е решила да гледа своето дете първите 3 години. Увеличението на майчинските през втората година на 710 лв. несъмнено ще изиграе роля.

„ Малко по-добре е само че сигурно не е задоволителна сума, тъй като и цените порастват нагоре “, споделя тя.

За синдикатите по-високото майчинство даже е незадоволително. Работодателите обаче са на друго мнение.

„ Насърчаване на приемането на едни подготвени пари, седейки у дома, дали като незает, дали като майка, вместо да се насърчи реализацията.... Тези 710 лв. забележете - те са необлагаеми, това би се приравнило на 910 лв. брутна заплата “, показва Васил Велев – ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Те са с още по-високи разноски и в действителност ние като страна споделяме на майките с дребни деца – „ Ние ви оставяме в дълбока беднотия. Не ви стимулирате да раждате “. Все отново би трябвало да отбележим, че това е нарастване, което не беше предстоящо при започване на предходната година “, показва Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “.

Финансовият министър регистрира, че с новия бюджет се слага и началото на нова политика.

„ Политика която страната не раздава на калпак и не разнася чували, а влага в планове с възвращаемост, в хората на България и в по този начин нужната ни инфраструктура “, сподели министърът на финансите.

Според Василев повдигането на оптималният застрахователен приход, против което се опълчват главно фирмите от IT бранша е било разисквано с тях. От сектора обаче се оказаха изцяло сюрпризирани.

„ Компаниите, които създават артикули нямат нищо срещу, а фирмите които работят „ на ишлеме “ имат нещо срещу, само че истината е че България няма по какъв начин да стане богата страна, в случай че се занимаваме с аутсорсинг и продаваме ниски заплати “, сподели Василев.

„ С нито една от асоциациите, които съставляват компании със чиновници над оптималния застрахователен приход не е говорено “, показват от Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии.

Сметките демонстрират, че с по-високата осигуровка, хората с приход 3 400 лв. да вземем за пример ще дават на страната 50 лв. повече. Вноската за осигуровки на работодателя ще се усили със 75 лв.. Отсега е ясно че бюджета за 2022 ще бъде прекроен в средата на годината.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР