Бюджетът на България ще издържи, ако бъдат намалени приходите при

...
Бюджетът на България ще издържи, ако бъдат намалени приходите при
Коментари Харесай

България няма да преговаря с Русия за газ, докато продължава войната в Украйна

Бюджетът на България ще издържи, в случай че бъдат понижени приходите при понижаване на акцизите за горива, каквото предложение страната ни е направила да бъде приложено на европейско равнище. България води договаряния, с цел да обезпечи нужните за вътрешно ползване количества природен газ, само че няма да договаря с Русия и " Газпром ", до момента в който продължава съветската инвазия в Украйна. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в предаването предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков.

" Има директна съгласуваност сред " Газпром Експорт " и метода на ръководство на Русия, което е голяма стена пред договарянията. Ако войната продължава, е обикновено да няма каквато и да е опция за договаряния за съветски газ... Условието даже да обмисляме договаряния е войната да е завършила и най-малко в средносрочен интервал да може да се разчита на този снабдител. План Б - какъвто е проектът на цяла Европа - е полутечен газ и понижаване на зависимостта от Русия. "

Друга спънка за договарянията е нестабилната цена на пазара поради комерсиалните опасности в актуалните условия и повишената цена, която би поела България, сподели министър Николов.

България продължава да поема вреди и от изплащането на продължението на съветската мрежа към Сърбия, което зависи от единствен източник на природен газ, сподели Николов - 3 милиарда лева за 485 км. спрямо връзката към Гърция - 182 км. за 240 млн. лева

Според Николов могат да се намерят различни доставки на газ за България, като сега текат договаряния с Азербайджан.

В момента няма опция за производство на електрическа енергия от ПАВЕЦ " Чаира " и няма изясненост каква е повода за повредата и по кое време може да бъде отстранена, сподели министър Николов.

Или става дума за грандиозна непросветеност или ужасяваща преднамереност за ощетяване на страната по думите на Николов, който добави че към момента не са открити защитни клаузи в подписания контракт за осъществяването на електроцентралата за забавянето или пропуснатите изгоди.

Подобни пропуски се следят и в други стратегически значими обекти или контракти, сподели той.

В коментар за подписания меморандум за нови вложения във ВЕИ мощности в България, Николов съобщи, че не може да има терзания за присъединяване на съветски капитали в изразилите интерес компании, защото те са под наблюдаване от регулатори в Съединени американски щати и Англия.

Последните години енергетиката в България е насочвана в посока на " дългова серпантина, с амортизирани активи, нулеви вложения, намаляваща готовност на фрагментите, липса на съгласуваност и модели за взаимоотношение с която и да е страна сътрудник ", сподели Николов.

В " Булгаргаз " са били спрени " странните покупко-продажби... и тоталната липса на бистрота ", разяснява министърът. Отпускателният сезон на газохранилището в Чирен е бил продължен с един месец, което подсигурява работата на редовно значима инфраструктура, и са били арестувани цените на природния газ.

Заради отказани количества по контракта за доставка от Азербайджан България в избрани дни е записвала загуби до 900 хиляди евро.

Визирайки известието на Кремъл, че оповестени за " вражески страни " като България ще би трябвало да заплащат за енергийните си доставки в рубли, Николов съобщи, че " колкото и неуместни да са настояванията " от съветска страна, всички сдружения под шапката на БЕХ ще си спазят договорите. Подобно искане цели да спре внезапната обезценка на рублата, добави той.

" Дали това ще окаже позитивния резултат, който чакат - безусловно не. Закупуват се избрани размери рубли и по-късно се затваря заплащането назад в Русия; като контраинструмент против глобите това няма да сработи. "

Повече за съветската роля в българската енергетика, плана за акумулатори край Стара Загора може да гледате във видеото.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР