Бялата Мишка е едно от най-често използваните животни в лабораторни

...
Бялата Мишка е едно от най-често използваните животни в лабораторни
Коментари Харесай

Бяла Мишка

Бялата Мишка е едно от най-често употребяваните животни в лабораторни проучвания. Но Бялата Мишка също по този начин може да бъде и съвършен домакински любим, който не изисква доста място и грижи, по тази причина тя е все известна и търсена в целия свят.

История на Бяла Мишка

Бялата Мишка, известна и като Лабораторна Мишка, е опитомена форма на дива Мишка. Това малко творение е било на респект в дворците на китайските императори, а също по този начин и в домовете на британските аристократи, които считали, че е изтънчено да имат за домакински любим бяла мишка. През XIX век Бялата Мишка стартира да се употребява интензивно в лабораторни опити. Първите опити с Бяла Мишка са били за проучване на модели на обществено държание, а по-късно стартират и тестванията на медикаменти, които са в интервал на доказване на своята изгода за хората.

Бялата Мишка се употребява за опити от 1909 година, защото с цел да се реши успешността на един опит, е било належащо да има два изцяло идентични обекта - един, който се употребява за проби и един надзорен. Затова Бяла Мишка послужила съвършено за задачата. За да бъдат изцяло идентични животните за проби, е трябвало да се направи инбридинг - кръстосване на близки родственици като братя и сестри. В продължение на няколко генерации се прави по този начин, с цел да се получат животни, чиито гени изцяло съответстват. Но с изключение на като лабораторно животно Бяла Мишка се радва на известност и като домакински любим.

Характеристики на Бяла Мишка

Бялата Мишка е дълга от 7 до 10 сантиметра, само че може да доближи и до 12 сантиметра дължина. Дължината на опашката й е от 6 до 10 сантиметра. Бяла Мишка тежи към 150 грама. Тялото на Бялата Мишка е покрито с искрящо бяла четина, която е доста мека на пипане. Опашката на Бялата Мишка е розова, може да е покрита с бели косъмчета. Лапите на Бяла Мишка са дребни и са розови на цвят. Очите на Бяла Мишка са червени, носът е розов, зъбите са дълги и остри. Ушите на Бялата Мишка са дребни и кръгли, те са розови и са покрити с дребни бели косъмчета.

С какво се храни Бяла Мишка

Бялата Мишка би трябвало да се храни уравновесено, с цел да е в положително здраве. За тази цел би трябвало да се съчетават сухи и влажни храни. От сухите храни за Бяла Мишка са подобаващи зърна, семена, изсъхнал самун, сухари, профилирана суха храна за гризачи. Бяла Мишка на драго сърце ще похапва зърнени смески за папагалчета и даже натрошени на ситно сухи храни за котки и кучета. От влажните храни за Бяла Мишка са подобаващи късчета ябълка, покълнала пшеница, зелен боб. Витамините и минералите са нужна част от менюто на Бяла Мишка. Не се предлага да храните Бяла Мишка с останки от масата, защото подправките, солта и питателните добавки в някои храни могат да провокират здравословни проблеми при Бяла Мишка. Като лакомство може да се дава на Бяла Мишка късче сирене или кашкавал. Бяла Мишка не обича прекомерно сочните плодове и зеленчуци, картофите и морковите също не са подобаваща храна за нея.

Размножаване на Бяла Мишка

Бялата Мишка се развъжда извънредно бързо. Това животинче става полово зряло, когато стане на 7 седмици. Бременността при женската трае към 20 дни. Малките мишлета се раждат голи и слепи и тежат към 2 грама. След деветия ден от живота си те се покриват с четина, а на 14-я ден проглеждат. Майката ги кърми към 25 дни, след което те могат да се хранят с това, което е уместно и за техните родители. Съществува риск мъжкарят да изяде дребните, откакто се родят, по тази причина е добре той краткотрайно да се отдели.

Грижи за Бяла Мишка

 Бели Мишки

Бяла Мишка би трябвало да има място, където да живее, и аквариумът не е подобаващ за тази цел, защото е прекомерно задушно в него. Кашоните също не са подобаващи, защото гризачът ще си направи дупка бързо и ще излезе. Най-добре е да отглеждате Бяла Мишка в железна клетка с доста гъста решетка, с цел да не може да избягат даже дребните мишлета през процепите. Добре е в клетката да има колело за гризачи, където вашият любим да влиза и да потича. Талашът, с който се покрива подът на клетката, е доста значим детайл. Слоят талаш би трябвало да е не по-малко от половин сантиметър. Пясъкът и памукът са безусловно неприемливи като постеля за гризачи. Добре е в клетката на Бяла Мишка да има хранилка, поилка и къщурка, в която тя да може да се скрие.

Любопитни обстоятелства за Бяла Мишка

За разлика от елементарната Мишка, Бялата Мишка е доста отзивчива и няма предпочитание да хапе с острите си зъбки. Бялата Мишка е териториално животно, по тази причина в случай че се постанова да се вкара ново животно при останалите, би трябвало изцяло да се смени талашът в клетката, тъй като другояче новото животно ще бъде убито. Не се предлага в една клетка да има повече от един мъжага. Освен него е добре да има не повече от 5 или 6 женски.

Бяла Мишка има бронзов монумент, висок над два метра - той е повдигнат в съветския град Новосибирск през 2013 година. Паметникът символизира благодарността на учените към Бяла Мишка и съставлява животинката, която е с очила и плете с куки серпантина на ДНК.

Бялата Мишка може елементарно да се дресира благодарение на звуков сигнал и лакомство. С лекост може да научите любимеца си да идва, щом чуе познатия звуков сигнал, с цел да получи лакомство.

За да бъде вашият домакински любим деен и постоянно в положително въодушевление, взимайте го за няколко минути в дланта си, говорете му. Това е доста значимо, в случай че Бяла Мишка живее сама. Ако нямате време за вашия любим, то той в скоро време ще престане да желае да поддържа връзка с вас и ще се крие, като усети наличието ви.

През 1980 година американският академик Джордж Снел получава Нобелова премия за изобретение, получено с помощта на опити върху Бяла Мишка. Наградата си ученият получил, тъй като разкрил съвместимостта на тъканите при присаждане на органи.

Вреди от Бяла Мишка

Бяла Мишка има един главен минус - не изключително приятната миризма. Тя обаче може да се избегне, в случай че всеки ден се почиства талашът на клетката. Не се предлага да се сменя талашът, в случай че в него има новородени мишлета.

Бялата Мишка може да прегризе кабели и значими документи, в случай че я оставите да тича из къщата, сходно на мини зайчета, чинчили, джербили, хамстери, мини хамстери и морски свинчета. Бялата Мишка има навика денем най-вече да спи, само че през нощта е дейна и непрекъснато тича из клетката.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР