Бях сигурен, че тази година ще се класирамРадослав Ангелов е

...
Бях сигурен, че тази година ще се класирамРадослав Ангелов е
Коментари Харесай

Радослав Ангелов: Целя се в Топ 10 на Мистър Олимпия

Бях сигурен, че тази година ще се класирам

Радослав Ангелов е вторият българин, който ще взе участие на именитото съревнование по културизъм " Мистър Олимпия ". Той отпътува след броени дни за Лас Вегас. Преди това описа извънредно любопитни неща пред youtube канала " Спортната джунгла " и вестник.

- Радослав, спечелихте квалификациите за присъединяване на " Мистър Олимпия ". Как се почувствахте, когато ви оповестиха за победител?

- В този миг не можех да осъзная какво се случва. Просто настръхнах. Чак когато мине страстта и се прибереш в хотела, си даваш сметка през какво си минал, с цел да стигнеш дотук.

- Направихте ли си равносметка?

- Точно това се случи. От 2010-а, когато започнах, нямам пропусната спортна година. Спомних си по какъв начин излизах на 65 кг на републиканско, с цел да стигна в този момент до " Мистър Олимпия ".

- През годините сте били покрай сходно достижение. Усещахте ли, че тъкмо в този момент е моментът да реализирате капацитета си?

- Точно тази година бях сигурен, че ще се случи. Ако не бях с победа в квалификациите, щях да се класирам по точки. Има и точкова система за " Мистър Олимпия ". Първите трима отиват. До последно водех с 5 точки пред втория. Но когато стъпих в Испания за надпреварата, си споделих: " Това ще е моят ден ".

- Как мина то?

- Състезанието беше доста добре проведено. Там имат традиция да го организират всяка година. Организира го един някогашен играч - Емилио Мартинес. Имах терзания за класирането. Имаше един участник от Молдова, който предходната година завоюва. Но знаех, че съм доста добре квалифициран. Плюс това моят треньор е испанец. Чувствах се в свои води, тъй като имаше още доста състезатели от неговия тим. Усещах, че е моят миг.

- Беше страховит миг, когато с Добри Делев, който е единственият ни участник на " Мистър Олимпия " до момента, бяхте на първо и второ място. Какво ви прошепна той най-после?

- Не, аз му споделих нещо на ухото. Останахме двамата най-после. Той ме погледна и се изненада. Не очакваше, че ще останем двамата най-после. Поздрави ме и му споделих, че няма значение какво ще кажат, той си остава първият българин, стъпил на " Олимпия ". Това го зарадва доста. Емоционален миг. Едва ли ще се случи още веднъж - двама българи експерти на първо и второ място.

- Даде ли ви някакъв съвет, тъй като в този момент ви следва още по-сериозно тестване?

- Не сме говорили за такива неща. Зад сцената си помагахме един на различен, като помпим. Бяхме като тим. Подкрепяхме се. Така и би трябвало в такива моменти, тъй като всеки е дал максимума от себе си. На сцената всичко зависи от съдиите. Нашата работа сме я свършили. Няма какво да разделяме в този миг.

- Въпреки успеха отидохте на още едно съревнование в Румъния. Защо, откакто към този момент се бяхте класирали?

- Искам да натрупам по-голям опит, преди да стъпя на " Олимпия ". Това е нещо като спаринг за нас. Веднъж го правиш, повторно отново. Трупаш самочувствие и точки, виждат те съдиите. Трябва да съм в топформа. Исках да се възползвам от обстоятелството, че двете надпревари са едно след друго. Плюс това там ми беше про-дебютът. Исках отново да изляза и там. Не бях сигурен, че ще победя. Липсва ми още самоувереността. Тя ще пристигна с времето и надпреварите.

- През годините сте сменяли треньори. Сега работите със експерт, чиито състезатели се класират на топ позиции на " Мистър Олимпия ". Как се свързахте с него?

- Подготвял съм се при двама българи до 2018-а. След това започнах с един германец. С него бях година. После упражнявах с Христомир. Последното съревнование, на което той ми помагаше, беше в Испания. Там станах шести и ме видя Фран Еспин. Преди това два пъти излизах против най-хубавия му играч и ставах втори след него. Когато приключих шести, малко се отчаях. Но той ми писа: " Приятелю, в случай че искаш, ще ти оказвам помощ. Вярвам, че с моите познания и твоя капацитет и генетика можем да стигнем доста напред. " Реших да опитвам. Започнах с Еспин и резултатите незабавно си проличаха.

- Какво предствлява в културизма това менторство от страна на треньора?

- За да е треньор, индивидът значи има доста огромен опит. Може да реши по фотоси от телефона на какво равнище съм. Всяка седмица му изпращам видеа. Казвам му какъв брой кг съм заран на гладно. След това му изпращам едно клипче, позирайки до час след второ хранене. В мускула към този момент е влезнал въглехидрат и е леко зареден. Той въз основата на това ми изготвя хранителен режим, който след седмица дава резултат. Тогава взема решение дали нуждая се от промени в храната или тренировките. Не може да го прави всеки. Това е гений.

- Културизмът е съдийски спорт. Какво би трябвало да извършите, с цел да ги впечатлите?

- Много индивидуален спорт. При дилетантите си има федерации, които ги побутват - като от азиатските страни. При експертите, когато си добър, не е нужно толкоз доста време, с цел да те оценят. На про-дебюта ми се класирах пети от 18 индивида. Бих доста състезатели, които са ходили на " Олимпия ". По-различно е при експертите, само че отново е мъчно да пробиеш. Особено в Европа в този момент има доста надпревари и доста нови състезатели. Никога не е била толкоз мощна конкуренцията.

- Порязвали ли са ви?

- Имал съм доста такива моменти. Тази година в Дубай не ме порязаха, а ми отрязаха главата. Станах пети. Европеец отива да се състезава против арабски състезатели. Отидох като вицешампион на " Арнолд Класик ". Имах малко самочувствие от това, тъй като след " Мистър Олимпия " това е най-силното съревнование. Станах пети и беше доста разочароващо. Голям удар по самочувствието. За един момент губиш и дребното самонадеяност, която си натрупал. Започваш всичко от начало.

- Имате към месец до " Мистър Олимпия ". Как ще запазите формата?

- Слушам и извършвам каквото каже треньорът. Първата седмица последователно се възстановява водният баланс в тялото, тъй като за съревнование се обезводняваш. След това наваксваш. Малко се подуваш и ставаш като балон за няколко дни. Минаваш отново на строгия режим. Сутрин ставане в 06,00 ч., кардио, след това подготовка. В този един месец ще се мъча да подобря формата колкото мога. Идеята е да не съм в по-лоша.

- Какви са задачите ви?

- Искам да се показва оптимално мощно. Топ 10 е постижима задача. Това ще мъчим. При тази конкуренция от 36 индивида - най-мащабната " Олимпия " до момента - е максимумът. В категорията има трима души, които са го печелили. Това си е тласък. Един от съдиите даде изявление по какъв начин би било забавно да ме види мен до Шон Кларида. Той завоюва по-миналата година. Това е тип комплимент за мен. От Балканите ще съм единствено аз тази година.

- Колко не ви стигна предходната година за класиране на " Мистър Олимпия "?

- В последния миг ме изместиха по точки. Стана, тъй като не отидох да направя още едно съревнование. Така е трябвало да стане. Треньорът ми сподели: " По-добре да отидеш на " Олимпия ", когато си подготвен ". По-трудният път, нека е по-успешен.

- В началото сте се занимавали с битка. Как стана?

- Нямаше друго в нашия край. Всички това упражняваха. Беше ми забавно и се записах там. Като всяко дете искаш да си мощен и крепък. Гледаш по-големите батковци и правиш като тях. Това ти дава една основа, която ти оказва помощ напред в живота. Най-ценните неща бяха дисциплината и основаването на подготвителен темп.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР