Бях шокиран. Миналата година пак имаше подобно обвинение на момче,

...
Бях шокиран. Миналата година пак имаше подобно обвинение на момче,
Коментари Харесай

Цел ли е България за терористи?

Бях шокиран. Миналата година отново имаше сходно обвиняване на момче, което някак в следствие се размина. Такова обвиняване на момче. Ако това е правилно, и бъде потвърдено, това е доста сериозен случай. Поне в България. Това сподели пред Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.
Той разяснява упрекнатият в тероризъм 21 годишен бургазлия. Припомняме, че при профилирана акция против тероризма в Бургас на 1 юли беше арестуван българинът от сирийски генезис - Мохамед Ахмед Абдулкадер. 21-годишният мъж беше арестуван за 72 часа в Следствието на Бургас и към този момент е с повдигнато обвиняване за тероризъм. Като очевидци са привлечени и разпитани и 14 негови сподвижници и другари. Мохамед е приключил спортното учебно заведение в Бургас и е републикански първенец по битка, с доста оценки за България. Преди 2 години се отказал от спорта, тъй като трябвало да замине при татко си. Именно там съгласно българските служби за сигурност, Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. Според проверяващите татко му е апетитен за командващ в структурите на ИДИЛ.
Цел ли е България на тероризъм
От предходната по-миналата година промени политически в България няма. Ние нямаме наличие в Сирия. Имаме 1 човек, който даже няма консулски функционалности. Проблемът обаче е следният - ключът е наличието на младежа в Сирия . Не знаем в кой град е, не знаем и какво прави татко му сигурно, разяснява специалистът.
От 17 юни в страната влезе в действие закон против всеки, направил закононарушение против режима в Сирия. Без значение къде се намира той - в трети страни, той би трябвало да понесе правосъдна отговорност. Такива случаи имаше към този момент в Германия и Холандия, акцентира арабистът и добави - в случай че обвиняванията в тероризъм се потвърдят. 
Как става вербуването
Ако неговият татко в действителност е бил зает с Идил. Въпросът отпада. Родителският престиж, бащата е аставник най-малко до неговото пълноправие, сподели в резюме Чуков.
Обикновено сходен вид хора упражняват силови спортове - той е упражнявал бобра, само че да кажа, ние въпреки всичко гадаем, акцентира той.
Има някакъв интервал от няколко години , за които не знаем какво е правил той. С какво се занимава татко му - знаем че бил пълководец във боен отряд. Обаче по този начин ли е, не знаем, сподели Чуков.
Колко е мощна ИДИЛ сега
В Сирия ИДИЛ сега е по-скоро в положение на спящи кафези. Нямат непрекъснат надзор 24часа върху цяло населено място. Имат интензивности, надалеч е да бъдат победени, но  това не е ИД през 2014г. Не е тази организация, която владееше три пъти по-голяма територия от тази на България, изясни специалистът.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР