Бягството от затворa на двамата осъдени роди страхотен бисер.Хората са

...
Бягството от затворa на двамата осъдени роди страхотен бисер.Хората са
Коментари Харесай

Цветанов по Александър Дюма

Бягството от затворa на двамата наказани роди страховит бисер. " Хората са бягали от пандиза от времето на граф Монте Кристо насам ", сподели ръководителят на правната комисия в националното заседание Даниел Кирилов. А след това самият Цветан Цветанов - забележете какво включване - рече: Аз мисля, че историческият обзор, който направи господин Кирилов демонстрира, че такива случаи е имало освен у нас.
Тук има голям възторг на интелекти. Литературният воин граф Монте Кристо, свикан 170 години по-късно в реториката на ГЕРБ, в нещо като опрощение и попаднал в непредвидимата висока книжовност на двама гербаджии, които разцъкват слабата си неначетеност като двама играчи на тенис на маса: единият подава, другият връща, до момента в който не остане камък върху камък в литературната история. Но ние - прави сте - съдим прекомерно остро. Не е наложително политиците да знаят, че граф Монте Кристо е живописен, а не исторически персонаж. Затова тук ще предложим няколко литературни хрумвания, които да оплодят мисълта на политическия хайлайф. Ето кои са те:
1. Всички щастливи политици си наподобяват, всички гласоподаватели са нещастни по своему
Прочутото първо изречение на Ана Каренина, с лека тавтология, с цел да улови един присъщ тукашен колорит. Ако в последно време всички политици ви се сливат в една тъмна, ухилена и безогледно не даваща пет пари цялостна с пари фигура, може да си служите с този откъс. Колективното политическо благополучие е еднакво и предвидимо, само че разнородната съвкпуност от несгоди, които предизвиква, може да бъде извънредно друга и неповторима по своему.
2. Владо Вутов като Великият Гетсби
Става дума за богаташкият наследник, който пръсна 40 000 Щатски долар в една вечер, разливайки шампанско Moet под звуците на великия български химн - Шошана. Кой различен е кадърен да изхарчи толкоз доста пари за празненства, цялостни с богати и съминтелни посетители? Разбира се, Великият Гетсби. Ситуацията е просто леко побългарена; джазът е заменен с чалга, с цел да се усети балканския нюанс, елегантността на Гетсби е придобила лека мутро-олигархична интонация, само че млъкни сърце. Както в романа на Фицджералд, по този начин и тук е намесена жена - по какъв начин другояче да разтълкуваме възклицанието " А Шошана е сама-а-а-а? "
3. Животът като Изкуплението Шоушенк
Петнайсет години с едно дребно чукче и прикритието на плакат; копаеш дупка, осеяна с фекалии, през която да минеш с гадност, с цел да се почувстваш най-сетне свободен. Ако това някак ти припомня на личния ти живот, умерено може да се причислиш към героя Анди Дюфрейн от " Изкуплението Шоушенк ".
4. Чистачката като воин от " Под игото "
Чистачката, погнала двамата пандизчии, е единственият позитивен персонаж в цялата история с бягството от пандиза. Тя безусловно би трябвало да бъде виждана през нейния възрожденски капацитет. Такива борбени дами има единствено в творбите на Иван Вазов. Народ, чийто пандизчии ги гони чистачка - не може да бъде погубен!
5. Властта като Франкенщайн
Точно както е по Франкенщайн, цялата концепция с властта и изборите бе да се сътвори едно хуманоидно създание, което да е от изгода на всички. Съществото обаче стана страшилище и се изправи против своя основател. И най-после проговори с гласа на Цветан Цветанов.
Автор : Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР