Бягащи от войни, насилие и бедност, непридружавани от никого непълнолетни,

...
Бягащи от войни, насилие и бедност, непридружавани от никого непълнолетни,
Коментари Харесай

Хванати в мечтата за ЕС


Бягащи от войни, принуждение и беднотия, непридружавани от никого малолетни, а в последните години и малолетни, се вливат в мигрантските потоци, пресичайки граници в търсене на по-спокойна и щастлива орис.

Заедно с още няколко гранични страни на Европейския съюз - Гърция, Италия, Испания и Малта, България е първата, на чиито европейски врати чукат младите мигранти. Всички те от поколението Z, което световно дефинираме като най-многобройното, най-технологичното и най-адаптивното.

Ако шансът е с тях, те биват интегрирани и получават бъдеще в подкрепяща среда. За по-голямата част обаче, ние като страна сме една от директните спирки - от време на време за седмици, по-често за месеци и даже години. Хванати в фантазията за Европа, малолетните непридружени, тръгнали като деца, постоянно порастват по време на пътуването си от Средна Азия, Близкия изток или Източна Африка към Европа.

·

Младите мигранти " внезапно остават в една нова страна, не знаят езика, не знаят нищо за там, където са отишли и би трябвало да поемат отговорност за себе си. Най-голямата тежест за тях е отговорността към фамилията им, към роднините им, които са останали дали в страната им на генезис, дали в друга страна по пътя към Европейски Съюз, да вземем за пример в Турция, и да могат да влязат бързо в процедурата за събиране на фамилиите, да получат статут на емигрант или филантропичен статут. Тази отговорност е прекомерно огромна за тези младежи, голям товар пада върху тях ", споделя Линда Ауанис от Съвета на дамите бежанки в България.

" В България идват деца, които с години не са ходили на учебно заведение - това е единият проблем. Ние би трябвало да се грижим както за детското им развиване, само че и за началното им ограмотяване, в случай че от това имат потребност. Също по този начин да получат културна ориентировка, защото те идват от напълно други страни, от време на време с доста разнообразни култури. И даже и да не остават в България, а ние да сме една междинна спирка за тях, в последна сметка това прескачане в културите би трябвало да се интегрира по някакъв метод и те да могат да живеят към този момент в друга среда ", безапелационна е Албена Чобанова от българския клон на интернационалната благотворителна организация Каритас.

И в случай че за връстниците на тези младежи на континента светът е главно цифров и единствено някои занапред стартират да работят, и то под контрол, младите малолетни мигранти и бежанци постоянно са на ръба на физическото оцеляване - пътуват хиляди километри с месеци, пешком, с голям брой опасности, спят на земята, в палатки или в порутени убежища, хранят се с каквото намерят и въпреки и дребни са натоварени с отговорности - да оцелеят, да съумеят да получат статут, да си намерят работа, да пратят пари на фамилиите си.

Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР