By Sorin Melenciuc Oil & Gas, 2018 През следващите пет

...
By Sorin Melenciuc Oil & Gas, 2018 През следващите пет
Коментари Харесай

Когато енергията ви захранва вашите конкуренти: Как румънският офшорeн газ може да консолидира унгарската позиция на доминиращ играч в региона


By Sorin Melenciuc Oil & Gas, 2018

През идващите пет години Румъния ще се трансформира в главен производител и експортьор на природен газ, на основата на офшорните си запаси, ситуирани в изключителната икономическа зона на Черно море.

Но главен производител, не значи главен състезател на пазара на природен газ, в случай че няма тактика да играе значима роля в огромната игра за Европейската сила.

Румънското държавно управление е надалеч от някаква действителна тактика, която да покаже, какво ще прави Букурещ с природния газ, превишаващ неговато настоящо газово ползване.

Но природата не търпи празно пространство/вакуум, тъй че, неналичието на тактика на Румъния подхранва упоритостите на други държавни управления от района.

В момента Австрия е основният състезател за някои други централноевропейски страни посредством центъра си за природен газ, ситуиран в Баумгартен, а новият водопровод BRUA (България-Румъния-Унгария-Австрия) се преглежда от Виена като съвършеният инструмент за подсилване на позиция на европейския пазар на природен газ.

Но неотдавна се появи нов състезател с неограничена упоритост на картата: Унгария направи две основни стъпки, с цел да си обезпечи място на масата на енергийната игра.

Първо, през юли 2017 година Будапеща заяви, че тръбопроводът BRUA, планиран да свърже България, Румъния и Унгария с газовия център Baumgarten, ще завърши в Унгария и няма да има връзка с Австрия (като по този метод унгарците прерязаха буквата A/Австрия/ от BRUA, като планът става BRU).

Ако доста специалисти преглеждат този ход като опит да обезпечи по-добра позиция на Будапеща в конкуренция с Виена, втората стъпка повдигна въпроса за действителната тактика на Унгария - страна с съвсем никакви енергийни запаси – да се трансформира в преобладаващ състезател на енергийния пазар в района.

На 9 февруари министър-председателят Виктор Орбан заяви, откакто външният му министър посети Букурещ, че Унгария скоро ще подпише контракт, който ще разреши през идващите 15 години импорт на 4 милиарда кубически метра естествен газ/ годишно от Румъния.

" Всеки миг ще подпишем съглашение, което ще даде опция за идващите 15 години импорт на над 4 милиарда кубически метра газ от Румъния ", сподели Орбан, представен от Ройтерс.

Румъния отхвърли, не изключително настоятелно, за договорката посредством Министерството на външните работи. Много специалисти останаха неубедени в формалната реакция на Румъния.

Експертите интерпретират унгарския ход като опит да покажат, че Будапеща към този момент не приема елементарната роля на директна страна за износа на румънския газ на западноевропейските пазари, и желае да бъде основен фактор при вземането на решения.

Това значи, че Будапеща желае да вземе решение за предназначението на газа, като употребява основната си позиция на неизбежна директна страна.

Стратегията на Унгария е, да купи целия природен газ, изнесен от Румъния посредством BRUA (BRU), да задоволи личните си потребности и да реекспортира остатъка на клиенти по собствен избор.

По този метод Будапеща ще навреди на ползите на Румъния, която ще бъде откъсната от клиентите, които са налични посредством центъра Baumgarten и по-късно ще бъдат трансферирани на елементарна позиция на снабдител единствено с един (господстващ) клиент, и на Австрия, която ще загуби значимата си роля за румънските доставки на газ.

Ако Румъния, която даже не наподобява да е наясно със своите ползи или със залозите на играта, e лесна цел за унгарското държавно управление, то Австрия може да се опита да блокира тактиката на Будапеща.

В конкуренция с Будапеща Виена има няколко упоритости, като една от тях е, че една от огромните компании, участващи в създаването на офшорни полета за природен газ в Румъния, е австрийската компания OMV. За разлика от румънското държавно управление, OMV и неговият сътрудник, американският колос Exxon Mobil, не се стремят да бъдат в положение на снабдител на единствен клиент, само че са подготвени да договарят с унгарците за своята част от заложеното на карта.

" Това, което научих от моя бизнес опит, е, че всяка директна страна има интерес към бизнеса за превозване на природен газ на нейна територия и това е добър бизнес модел. Убеден съм, че Унгария ще бъде заинтригуван сътрудник и ще направи вложения в нужната инфраструктура.

Това е план, който дава на Унгария доста по-голямо значение като основен състезател в превозването на природен газ от Източна Европа до Западна Европа ", сподели Райнер Сееле, изпълнителен шеф на OMV, в изявление, оповестено от Hotnews.ro в края на януари тази година.

Това обръщение може да се схваща от Букурещ като началото на преговорната фаза сред Виена и Будапеща, без румънски участник на масата, да се реши бизнес моделът за експорт на румънски природен газ.

Какъвто и да е резултатът от договарянията, Румъния наподобява приема в този миг ролята на експортьор на естествени запаси за по-напредналите стопански системи, единствено с дребна част от облагата и няма какво да каже за предназначението на ресурсите.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за Изследване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР