By Paul Goble, jamestown.org Надеждите на Китай и на някои

...
By Paul Goble, jamestown.org Надеждите на Китай и на някои
Коментари Харесай

Нови надежди за по-къс каспийско-черноморски канал предизвикват нарастваща опозиция


By Paul Goble, jamestown.org

Надеждите на Китай и на някои страни от Централна Азия за построяването на нов канал сред Каспийско и Черно море провокираха сериозна етническа и екологична съпротива даже преди да е направена някъде копка. Проектът има своите корени в мегапроектите на сталинистката руска ера –вид солидни " обществени действия ", които се завърнаха при сегашния президент Владимир Путин.

Съществуващите водни пътища в този район нямат потенциал да бъдат стопански значими. Всеки канал, който е задоволително огромен, с цел да се конкурира с различни направления, освен ще бъде доста безценен, ще коства най-малко 10 милиарда $, само че ще има и нездравословно влияние върху околната среда. Това е повода жителите на регионите, през които този канал ще премине, и по-специално в последно време доста интензивно народът на Калмикия и политическото й управление, показват възходяща съпротива против тази самодейност. Много съветски екологични деятели мислят по същия метод. Но някои в Кремъл не мислят по този начин: великански планове като този отварят пътя за големи отклонения на обществени средства в ръцете на съдружниците олигарси.

Така нареченият корабен канал " Евразия " се предлага да разшири и свърже редица реки и водни пътища в северните територии на Северен Кавказ. Източният завършек на маршрута ще се отвори за Каспийско море край река Кума, на границата сред Дагестан и Калмикия; западният край ще се отвори в залива Таганрог в Азовско море (Заливът служи като естествена граница сред крайбрежието на Кубан в Русия и северния крайбрежен регион на Азов в Украйна и Русия. След рухването на Съветския съюз интернационалната граница тук не е установена), в Азовско море, който се свързва с Черно море през Керченския пролив. Като по-пряк и по-директен речен директен кулоар, в сравнение с съществуващата връзка сред Каспийско и Черно море - по-северният, 17-шлюзов Волго-Донски канал, - 700-километровият Еварзийски канал ще спести към 1000 километра от Волго-Дон маршрут и ще има единствено 6 шлюза.Освен това каналът " Евразия " може да се употребява от по-големи товарни кораби (до 10 000 тона, с дължина до 10 метра) спрямо Волго-Донския канал (5 000 тона, 5 метра). Водещите бранители на този план през днешния ден са президентът на Казахстан Nursultan Nazarbayev и китайското държавно управление. Назарбаев споделя, че сходен канал би разширил коренно външната търговия на Казахстан с Европа, изключително на насипни товари като въглища. За страната му, допуска той, подобен канал може да донесе икономическа полза Други страни от Централна Азия са заинтригувани, само че по-малко се концентрират върху този план, в сравнение с Казахстан. Китайското държавно управление също поддържа идеята; само че за Пекин подобен канал не е от значително значение, а по-скоро спомагателна „ застрахователна лавица “, в случай че проблемите в Индийския океан лимитират способността му да изпраща по-голямата част от своите артикули на европейските пазари по море. Както означават анализатори в Казахстан и Русия, Китай не желае да разчита на нито един маршрут и затова предизвиква група връзки сред себе си и Запада. Голям нов канал, свързващ Централна Азия и Европа през Каспийско и Черно море, може да бъде основна част от тази по-широка тактика.

Руското държавно управление понастоящем по-малко поддържа подобен план. От една страна, тъй като някои в Москва не желаят да дадат на Казахстан и на други страни от Централна Азия още един метод да стигнат до Европа, без да минават през европейската (северозападна) част на Русия, изключително в случай че централното съветско държавно управление евентуално ще би трябвало да поеме огромна част от цената за всяка част на канала. Всъщност, проблемите с финансирането блокират през 30-те години по-ранните проекти за сходен план. От друга страна, доста повече съветски публични, високопоставени лица през днешния ден се тормозят от последствията за околната среда, както и от политическите последствия, които биха могли да породят, в случай че ги подценен. Причината за това не е мъчно да се разбере: В началото на 80-те години натискът на Москва към отклоняването на сибиреските реки подкопава съветската поддръжка за руското държавно управление и в последна сметка принуждава управляващите да се откажат от този огромен, безценен и екологично катастрофален план.

Анализатори и от Русия, и от Казахстан се заиграат с тези страхове. Те показват, че до момента в който новият канал би разширил комерсиалните благоприятни условия, той би бил извънредно безценен и би нанесъл екологични опустошения на съветския Северен Кавказ, район, който към този момент страда от дефицит на вода. За да се направи по-важна функционалността на канала, от ден на ден вода би трябвало да се отклонява от други източници, в това число и да се обезпечи вода за човешките потребности. Някои от тези анализатори разказват проекта за този канал като " идиотски " или употребяват още по-осъдителни термини.

Те са обединени на етнически принцип в съпротива, като това са хора живеещи по маршрута, в това число най-много в Калмикия, през чиято територия ще премине новия канал. В Калмикия освен експертната общественост, само че и държавното управление се опълчват на проекта, потвърждавайки, че реализирането му може да унищожи основите на икономическото и общественото богатство на популацията. Техните възражения станаха толкоз мощни, че даже привлякоха вниманието на националните съветски медии.

Тази нова съпротива и съветските мемоари за случая на отклонение на сибирската река наподобява са задоволителни, с цел да убият този план. Но има наложителна причина да не го отписваме още: склонността на държавното управление на Путин за ангажиране в великански планове, като скоро приключения мост до Крим или неотдавна почналия да се строи мост до остров Сахалин. Показателно е, че Кремъл се занимава с тези мегапроекти, даже когато бюджетните ограничавания го принуждават да понижи парите за баналните, само че значими услуги като лечебни заведения, учебни заведения и пенсии. Путин явно се надява, че ще реализира подтик в поддръжката на руснаците вследствие на такива инициативи, които се отнасят до концепцията, че съветската нация може да преодолее даже най-трудните географски условия. Освен това, той знае, че сходни планове дават голяма опция за отклонение на средства към приятелите и по този метод поддържа поддръжката им.

Всичко това, взето дружно, значи, че Москва евентуално ще стартира плана, евентуално с огромни средства, които могат да бъдат разпределени на олигарсите. Но държавното управление може в последна сметка и да се отдръпна, в случай че екологичната и локалната съпротива стане прекомерно мощна.

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР