by Gerald Butt, petroleum-economist.com Граничният морски спор между Израел и

...
by Gerald Butt, petroleum-economist.com Граничният морски спор между Израел и
Коментари Харесай

Граничен спор между Израел и Ливан заради проблемни води


by Gerald Butt, petroleum-economist.com

Граничният морски спор сред Израел и Ливан и проекта на Международните петролни компании / IOCs за започване на сондажи наоколо до противоречивата област способстват за повишение на районното напрежение.

Когато консорциумът, управителен от Total, подписа в Бейрут през февруари две съглашения за изследване и произвеждане на нефт и газ, ливанското държавно управление не се опита да скрие задоволството си.

" Днес разгласяваме, че стартираме по нашата петролна пътека ", сподели министърът на енергетиката Cesar Abi Khalil. След години на забавяне, породени от вътрешнополитически рецесии и религиозни разправии, Ливан най-сетне има обезпечени контракти, които биха довели до започването на сондажи за петрол и газ.

Печелившият консорциум се състои от Total (с 40% дял), Eni (40%) и Novatek (20%). Определените са лицензиантите в 4 и 9 блок. Групата се ангажира да прокара най-малко един сондаж във всеки блок през първите три години, започвайки евентуално през 2019 година

Дотук добре. Проблемът е, че блок 9 е в южната част на офшора на Ливан, граничещ с изключителната икономическа зона на Израел. Още по-голям проблем е, че двете прилежащи страни нямат дипломатически връзки, тяхната обща морска граница в никакъв случай не е била уредена. Още по-лошо, двете страни се разграничават внезапно в мненията си, къде би трябвало да бъде границата.

Интересно, само че Total не има вяра, че това е значим въпрос. От компанията обявиха, че консорциумът е " изцяло наясно " за израелско-ливанския граничен спор в южната част на блока. И прибавиха, че претенциите покриват единствено " доста лимитирана повърхност ", на по-малко от 8% от повърхността на блока.

" Като се има поради, че главните неексплоатирани сектори се намират на повече от 25 км от оспорваната област, консорциумът удостоверява, че изследователската сонда в блок 9 няма никаква интервенция във всички полета и неразработени сектори, ситуирани на юг от граничния регион ", сподели Total.

Но Израел не е удовлетворен от всяка концепция за сондиране, което се прави в Блок 9, до момента в който не бъде позволен разногласието за морската граница. Министърът на енергетиката Yuval Steinitz съобщи: " През последната година направихме две неща ясни. Първо, не ни предизвиквайте и не изследвайте в, или даже, наоколо до противоречивата гранична линия. "
Така че, Ливан може да е тръгнал по енергийния си път, само че никога не е ясно, какъв брой надалеч или какъв брой бързо ще продължи.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР