By BOB VAN VORIS on 6/13/2018, worldoil.com (Bloomberg)  Група от

By BOB VAN VORIS on 6/13/2018, worldoil.com (Bloomberg)  Група от ...

Нефтени компании искат да отхвърлят съдебното дело в Ню Йорк по климатичните промени.By BOB VAN VORIS on 6/13/2018, worldoil.com (Bloomberg)

 

Група от няколко от най-големите петролни компании в света поиска от съдия да отхвърли обвинение на дело в Ню Йорк, обвинение, което ги държи отговорни за разходите, свързани с изменението на климата.

Conoco Phillips, ExxonMobil Corp. и Chevron Corp. изразиха в изслушване в сряда, че федералният съд в Манхатън не е подходящ форум за регулиране на глобалната дейност на енергийната индустрия. Те призоваха районния съдия в САЩ Джон Кийнън да последва примера на други съдии, които са отхвърлили подобни искове.

"Единственият начин да решим или да се борим с глобалното затопляне е глобално решение", каза Тед Бутрос, адвокат на Chevron. Бутрос заяви пред съдията, че адвокатите в Ню Йорк се опитват да изградят "нова, извънредно, извънтериториално закононарушение, което да регулира поведението по света".

 

Компаниите казват, че въпросите за ефекта на парниковите газове върху околната среда трябва да се разглежда съгласно федералното законодателство, което не позволява вида на исковете, които Ню Йорк предявява.

 

Ню Йорк от януари съди Conoco Pillips, Chevron и Exxon, заедно с British Petroleum Plc и Royal Dutch Shell Plc, твърдейки, че допринасят за глобалното затопляне. Ню Йорк казва, че действията на петролните компании представляват "обществено неудобство" и заплаха за благосъстоянието на общността.

 

Ню Йорк използва държавните закони, за да съди компаниите, за да избегне противоречие с решението на Върховния съд на САЩ от 2011 г. срещу съдебно дело, което използва федералните обществени неудобства, за да се насочи към пет големи енергийни компании. Съдът установи в този случай, че федералният Закон за чистотата на атмосферния въздух е приложим, а не законът за нарушение на обществения ред.

 

Матю Пауа, адвокат, представляващ града, отхвърли идеята, че Ню Йорк се опитва да злоупотреби със закона, за да съди компаниите.

"Ние ви молим да приложите много стар закон към нови факти", каза той на окръжния съдия Кинан.

 

Законът за нарушаване на обществения ред е вековна правна концепция, която се използва срещу заплахи за общността, като например публични домове, наркотици и незаконни сметища за опасни отпадъци. Искът на града също се основава на частни неудобства, необоснована намеса в използването на чужда земя и нарушение, незаконно нахлуване в собственост.

Кинан не каза кога ще се произнесе по искането на компаниите.

Източник: 3e-news.net