Бутил хидрокси анизол се нарича веществото, което стои зад абревиатурата

...
Бутил хидрокси анизол се нарича веществото, което стои зад абревиатурата
Коментари Харесай

Е320 - какво представлява?

Бутил хидрокси анизол се назовава веществото, което стои зад абревиатурата Е320. Какво съставлява и нужно ли е да знаем нещо за него?

Е320 принадлежи към питателните добавки, употребявани при подготвяне на храни. То се ползва в ролята на антиоксидант, което значи, че му се разпорежда задача да защищава продуктите от окисляване, а също така се разчита да попречи на избеляването на цвета им, както и да не позволява да се появи горчив усет.

Е320 всъщност е примес от няколко органични съединения, които се причисляват към изомерите. Тази добавка не се разтваря във вода, само че може да се разтваря в органични разтворители, слабополярните и неполярните като метанола, етанола, маслата, мазнините. Цветът на Е320 може да бъде бял, леко да розовее, може да бъде жълто-бял. Мирисът на веществото е слаб и присъщ.

Употреба на Е320

Когато антиоксидантът е в количество 0. 01-0. 02 %, той защищава мазнините за готвене и топените мазнини, както и животинските по време на топлинна обработка. Не е належащо дозата на добавката да се усилва, тъй като нейното количество не оказва въздействие на присъщите свойства на веществото, те са непрекъснати.

Синергичните свойства, т.е. тези, при които крайният резултат от действието на всички свойства е по-голям от действието на всяко настрана, е вероятен, само че единствено в случай че Е320 се употребява с други синергици или антиоксиданти от рода на лимонената киселина или фосфорната киселина.

Като се добави Е320, значително нараства срокът на валидност на храните, по тази причина той е най-много консервант. Използва се за импрегниране на опаковките за продуктите, съдържащи мазнини. Може да се срещне и като антиоксидант при фармацевтичните и разнообразни козметични артикули, също и като стабилизатор на индустриални масла, восък или мазнини.

 Е320 - опасности и приложимост

Тази хранителна добавка играе и роля на съставка на мазнините и маслата, използвани при подготвяне на храни на висока температура. Може да се прочете в етикетите, указващи наличие на говежди и овчи меса, риба, пиле. Има я и в сушените меса, сухите зърнени храни, концентратите на бульони и супи, в подправките, сосовете, ядките и дъвките.

Влияние върху индивида

Според здравната просвета, Е320 е канцерогенна добавка, която трансформира ДНК клетките, до момента в който си взаимодейства с нитратите. В момента се организират проучвания, които могат да потвърдят, че добавката оказва помощ за закъснение на раковите тумори и на херпесния вирус.

Допустимата дневна доза бутил хидрокси анизол е 0. 5 микрограма на кг тегло.

Вижте и: Пет хранителни добавки които да избягваме

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР