Бушуващият вече повече от пет месеца военен конфликт в Украйна

...
Бушуващият вече повече от пет месеца военен конфликт в Украйна
Коментари Харесай

Русия заплашва бъдещето на Международната космическа станция

Бушуващият към този момент повече от пет месеца боен спор в Украйна има огромни последствия освен в стопанската система и геополитическата сфера, само че и оттатък рамките на земната атмосфера. Съдбата на Международната галактическа станция (МКС) за следващ път внезапно влезе във фокуса на публичното внимание предишния вторник, откакто новоизбраният началник на " Роскосмос " Юри Борисов разгласи, че Москва може да отдръпна своето присъединяване от работата на орбиталния комплекс след 2024 година Още през март, заплаши, че без съдействието с неговата татковина МКС може да падне на Земята, най-вероятно на територията на Съединени американски щати или Европа.

Само ден по-късно публични представители на " Роскосмос " значително коригираха гръмкото политическо обръщение на Юри Борисов като прецизираха, че сходно нещо надали ще направено, преди да бъде осъществено изстрелването на нова национална галактическа станция на име " РОСС ". Това обаче мъчно може да се случи през идващите две години и половина, тъй че 2024 година надали ще е последната година от живота на МКС. Изявлението на Борисов беше прекомерно изненадващо и заради обстоятелството, че единствено преди към две седмици Съединени американски щати и Русия подписаха съглашение в областта на пилотираните галактически полети, въз основата на което американски астронавти ще продължат да летят на бартерни начала на корабите " Союз ", а съветски космонавти - на новите американски частни орбитални капсули. Вече се знае също по този начин, че съветската космонавтка Анна Кикина ще лети до МКС на борда на напълно скоро - още през септември в границите на задачата Crew-5.
Отвъд политическия шантаж
" На работно равнище не получаваме никакви индикации, че нещо се е трансформирало ", разяснява в сряда Кати Людерс, шеф по галактическите интервенции в щатската галактическа организация NASA. Ден по-рано генералният шеф на организацията Бил Нелсън също излезе с публично изказване по тематиката, съгласно което Съединени американски щати се ангажират да поддържат орбиталния комплекс до 2030 година, уточнявайки, че сега " се организира съгласуваност с всички сътрудници ".

Международната галактическа станция съществува 23 години и е взаимно начинание на пет отраслови организации - на Съединени американски щати, Русия, Европейски Съюз, Япония и Канада. Гигантската обитаема апаратура, летяща на към 400 км над Земята, обаче е проектирана по този начин, че всяка страна в общи линии ръководи независимо хардуера, с който взе участие, само че другите сегменти са взаимосвързани по този начин, че никоя от страните не може " да се откачи " просто по този начин. " При възможен опит за разкачване на американския и съветския орбитални сегменти ще се сблъскаме с големи провокации в областта на логистиката и сигурността поради множеството външни и вътрешни връзки, потребността от надзор на височината на полета и пространствената ориентировка, както и взаимната взаимозависимост на софтуерното обезпечаване ", разясняват от NASA.
Реклама
Примерите за това по какъв начин другите национални модули са подвластни един от различен не са един и два. Русия да вземем за пример обезпечава двигателната двигателна сила за МКС, посредством която станцията получава в допълнение ускоряване, с цел да не се снижава към по-плътните пластове на земната атмосфера. Тя също по този начин се грижи за пространствената ориентировка и маневрите за отбягване на орбиталните парчета. Всичко това се прави благодарене най-много на моторите на съветския товарен галактически транспортен съд " Прогрес ", както и на орбиталния модул " Звезда ". " Прогрес " също по този начин се грижи за превозването на горивото, нужно за всички тези интервенции. Руските двигателни системи на МКС се употребяват и по време на динамични събития като скачванията с други галактически кораби.

Съединени американски щати от своя страна обезпечават жироскопите, нужни за всекидневната пространствена ориентировка на галактическата станция. Американски слънчеви системи се грижат за електрическото зареждане, което се употребява също по този начин и от съветските модули. NASA е виновна за съвсем всички връзки и транспорт на данни към наземните станции и спътници от целия орбитален комплекс в това число и от съветската му част. И американската, и съветската част на МКС разполагат с животоподдържащи системи, виновни за генериране на О2 и преправка на въглеродния диоксид в атмосферата. Съвместната им работа обаче разрешават на борда на комплекса да живеят и работят повече астронавти и космонавти.

Ден след бомбастичните политически изявления на Юри Борисов " Роскосмос " разгласява на уеб страницата си много по-експертно изявление с Владимир Соловьов, който е полетният шеф на съветския сегмент в МКС. Според него Русия ще остане част от галактическата станция, до момента в който орбиталният комплекс " РОСС " стартира да действа действително. Очаква се той да бъде съединен чак през 2028 година, което е много близо във времето с планувания от NASA завършек на виталния цикъл на МКС. Също по този начин " Роскосмос " не са изключително известни със спазването на периодите си. " Ние, несъмнено, би трябвало да продължим да участваме в МКС, до момента в който не създадем повече или по-малко осезателен запас по линия на РОСС ", обобщава Соловьов. И прибавя: " Трябва да имаме поради, че в случай че спрем пилотираните полети за няколко години, след това ще бъде доста мъчно да възстановим това, което сме постигнали досега ".
Съединени американски щати към този момент имат " План Б " за МКС
За разлика от Русия, в актуалната обстановка NASA са в по-изгодна позиция, защото от известно време към този момент работят по " План Б ", в случай че по някаква причина се стигне до " галактически бракоразвод " с Кремъл. Също по този начин Съединени американски щати имат все по-развита частна галактическа стопанска система, която в идващите години възнамерява да изстреля към Земята. В края на юни NASA също по този начин показва образно, че е способна да преодолее главната взаимозависимост на МКС от " Роскосмос " по линия на двигателната двигателна сила. За първи път след пенсионирането на галактическите совалки през 2011 година на 25 юни щатски галактически уред сполучливо беше употребен, с цел да форсира орбиталния комплекс и да го изпрати на малко по-висока орбита. Става дума за частния товарен галактически транспортен съд Cygnus на корпорацията Northrop Grumman. Капсулата безпроблемно възпламени своя мотор с изменящ се вектор на тягата в продължение на 301 секунди, увеличавайки перигея на МКС (най-близката точка до Земята) с 0.8 км и нейния разцвет - с 0.2 км.
Реклама
" Тази задача на Cygnus е първата с сходни разширени качества, които в бъдеще може да станат общоприета услуга за NASA ", разясняват от Northrup Grumman във връзка гореописания опит. В близко бъдеще благоприятни условия за ускорение на Международната галактическа станция най-вероятно ще показват също по този начин фирмите SpaceX и Boeing - респективно със своите галактически капсули и. Допълнителното преимущество на въпросните пилотирани апарати е, че имат прецизни системи двигателни системи за маневриране в орбита, които могат да бъдат употребявани за задачите на пространствената ориентировка на МКС. Директни поръчка в тази посока към този момент бяха направени и от страна на създателя на SpaceX Илън Мъск, който още през март отговори на заканите на Рогозин в Twitter, че без съветски мотори, американците ще би трябвало да летят до МКС " на метли ", като пусна в отговор личните си " метли ":
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР