Бурно заседание на Синоптичната комисия, бурно заради мъгливите дни над

...
Бурно заседание на Синоптичната комисия, бурно заради мъгливите дни над
Коментари Харесай

Меко време до Коледа, другата седмица пролет през декември

Бурно съвещание на Синоптичната комисия, бурно поради мъгливите дни над София и проектите на новия ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да се влагат на 3 трилиона евро, т.е. 3 хиляди милиарда евро, в интервал от 10 години, с цел да се трансформира Европа във въглеродно безпристрастен континент. До 2030 година е желанието да се употребяват тези средства за преструктуриране на енергийната система и въглеродно неутрални политики.

На този въпрос Синоптичната комисия се връща малко по-късно, а първоначално отделя внимание на мъгливото време. Става ясно, че мъгли е имало, има и ще има, че преди 15 - 20 години въздухът в София е бил надалеч по-мръсен поради оловния бензин, металургичния комбинат Кремиковци и всеобщото отпление с въглища. Независимо от това, градът явно е оживял и кореняците софиянци нямат проблеми с мъглата и финита прахови частици. Издига се изказванието, че има известна неуравновесеност освен това разпалвана от медиите, които обичат катастрофичните вести, тъй като се четат, гледат, слушат. Та в тази връзка Синоптичната комисия призозвава за повече успокоение и разсъдък, тъй като с мъгливото време не можем да се борим, когато го има, то е част от света към нас. Разбира се, въдухът е противен и по-мръсне, спор няма, само че по този начин е било и по този начин ще бъде. Дори да спрем превоза и отоплението, резултатът ще е съвсем същия.

Членовете на комисията вършат една елементарна сметка - 3 трилиона евро за битка с климатичните промени за 10 години значи, че дневно би трябвало да се инвестират/харчат близо 800 млн евро. Това е по този начин с цел да могат да се похарчат в границите на тези 10 години. И в случай че в Европа живеят малко над 500 млн. души то това значи, че всеки от нас ще дава по към 3 лв. дневно, с цел да се борим с по този начин наречените климатични промени.

В един момента Синоптичната комисия се захваща със средносрочните модели, които демонстрират забавни неща, като да вземем за пример, че другата седмица времето ще е много по-топло от обичайнота за средата и края на декември и че сняг на хоризонта съвсем не се вижда. Поне на този стадий.

В сряда, четвъртък, а след това в събота са вероятни превалявания, основно от дъжд, някой модели чертаят слаби валежи от сняг на запад в събота, само че това не е сигурна и остава единствено като опция. Температурите няма да се намаляват, по -скоро ще се покачват и идната седмица в низините ще бъдат над 12, 13 градуса. Сутрешните температури на всички места се очартават да са над нулата, което е доста по-меко време от обичайнота.

Тъй като ще сме под въздействие на високо атмосферно налягане е допустимо да забележим още веднъж дни с мъгли в затворените котловини и по поречието на реките. Очевидно е, че тази зима има повече мъгливи дни от предходната, най-малко да през днешния ден, а се очартава опция за мъгли и в околните 10 дни.

За моменат Коледата ще е допустима, само че без основни превалявания и без сняг, само че да се надяваме, че нещата ще се трансформират и ще забележим малко същинска зима, нека, но едва ли. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР