Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на турския

...
Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на турския
Коментари Харесай

Бургаският районен съд отложи делото срещу търсените в Турция български граничари

Бургаският областен съд отсрочи делото, формирано по поръчка на турския углавен съд. Според него показанията на българските граничари би трябвало да бъдат взети в Турция.
Съдия Петя Георгиева отсрочи делото за 9 ноември тази година. Това стана по молба на юристите на подсъдимите, които упорстват да приготвят цялостен размер писмени доказателства и правосъдни бумаги, с цел да се обезпечи правото на отбрана на граничните чиновници.
" Не е тъкмо да се споделя, че делото е за екстрадация ", разясни Пенчо Цонков – татко на някогашния граничар Михаил, който в действителност прострелва турски риболовец, оказал опозиция на българските граничари. Пенчо Цонков добави още, че към този момент се усеща по-спокоен, тъй като българските инстицуции са посочили съпричастност и съответни дейности по случая.
Инцидентът е с отминалост 9 години. През 2008 година граничарите извършват служебния си дълг и пазят българските териториални води край Резово. Въпреки предизвестията им, турска гемия с бракониери на калкан не се подчинява и поражда случаят, при който турски жител е прострелян смъртоносно.
Делото в България завърши от дълго време. Европейският съд по правата на индивида в Страсбург също се произнесе, че граничарите са почтени. Но и до през днешния ден психическият тормроз и терзанията за фамилиите на граничарите не престават. Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петров и Николай Петков не могат да се отърсят от претърпяното, поради непрекъснатите правосъдни каузи. " Допреди две години не знаехме, че в Турция се води дело ", сподели Николай Костов.
Предстоят срещи на граничарите и техните бранители в Министерството на външните работи, както и запитване в Народното събрание за поддръжката, която ще окажат българските институции.

Пред постройката на правосъдната палата в Бургас се събраха над 200 души, които поддържат граничарите. Повечето от тях са от интернет форума " Граничарите на България ". Бургас застава зад едни почтени българи, единомислещи бяха присъстващите на митинга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР