Бургаският плувец Цанко Цанков, който стана световен рекордьор по 12-часово

...
Бургаският плувец Цанко Цанков, който стана световен рекордьор по 12-часово
Коментари Харесай

Кметът на Бургас подари златна карта на световния рекордьор Цанко Цанков

Бургаският плувец Цанко Цанков, който стана международен рекордьор по 12-часово плуване без спиране, получи през днешния ден от кмета на Бургас Димитър Николов златна карта, предоставяща му безграничен свободен достъп до всички басейни на територията на общината.

Цанко Цанков усъвършенства в Бургас достижението на словенеца Мартин Стрел, подложен през 1998 година в Швейцария.

Кметът на Бургас сподели, че до басейна " Флора ", където Цанков завоюва новият международен връх, ще бъде сложена табела. Николов осведоми, че Цанков ще бъде препоръчан и за почетен жител на идната сесия на Общинския съвет.

Цанко Цанков подари на градоначалника своя плувна шапка, която надписа в символ на признателност за съдействието на локалната община в реализирането на събитието на 22 август. Цанков сподели, че истинската шапка с българския трикольор, с която плува преди четири дни, ще бъде дарена на Музея на спорта, където е и спортният екип на Цанков от преплуването на Бургаския залив предходната година.

33-годишният Цанко Цанков е хидроинженер по обучение. Той показа, че след време желае да се занимава с създаване и поддържане на басейни. Плувецът показа, че идващото самоуверено предизвикателство пред него е обвързвано с първото в историята преплуване на протока Гибралтар, свързващ Европа с Африка следващата година, и преместване на знамето на Община Бургас там. Пак тогава Цанко счита да взе участие в някои от кръговете за Световната купа по плувен маратон, чиито домакини през идната година са Абу Даби, Будапеща, в Португалия и Барселона.

Кметът Димитър Николов и Цанко Цанков се сплотиха към концепцията за нов плувен маратон в открити води, който да се състои в акваторията на Морска гара в Бургас. Той може да бъде с отдалеченост от 10 000 метра, проведени в 4 обиколки по 2500 метра. Според плувецът в Бургас има всички условия след време надпреварата да прерасне в кръг от Световната купа по плуване в открити води.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР