Бургаска област има ясно изразена сезонна престъпност, характерна за летния

...
Бургаска област има ясно изразена сезонна престъпност, характерна за летния
Коментари Харесай

Шефът на ОДМВР - Бургас: Има спад на джебчийските кражби и грабежите

Бургаска област има ясно изразена сезонна престъпност, присъща за летния сезон, който към този момент е много раздължен във времето. Това изясни в предаването " Хоризонт за вас " старши комисар Калоян Калоянов, началник на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас. До месец май, т.е. отвън туристическият сезон, Бургаска област по статистика е на шесто място по брой закононарушения в страната, а ясно изразеният сезонен темперамент оказва въздействие върху индикаторите за цялата година.

Кражбите са най-често срещаните закононарушения сега.Тази година от Министерство на вътрешните работи регистрират сериозен спад на джебчийските обири в община Несебър и по-конкретно в Слънчев бряг, акцентира старши комисар Калоянов:

" Причината е, че използваме командировани чиновници и наши чиновници от регионалната дирекция, профилирани за противопоставяне на този тип обири. Наситихме местата, където тези лица, склонни към осъществяване на такива закононарушения, са най доста - в междуградския превоз, пред хотелите, в късните часове наоколо до нощните заведения, когато употребяват радостното въодушевление на част от туристите. Имаме едно много огромно понижение на този тип закононарушения. "

С близо 40 % по отношение на предходната година са намалели грабежите: " Установявайки съответния причинител с помощта, съдействието и под наблюдението на прокуратурата, ние пристъпваме към една непрекъсната мярка " задържане под стража ", т.е. не даваме опция на този причинител, даже и след осъществяване на закононарушението да извърши ново такова, защото той е в ареста ", уточни Калоян Калоянов.
Най-масовият вид кражба за сезона е на мобилни телефони. Преди седмица пък е бил арестуван телефонен лъжец, прибрал 47 000 лева Той е бил арестуван в рейса за град Варна и парите са били върнати на излъганите. 
" Полагаме всички старания, защото нашето надълбоко схващане е, че туристическият бизнес е главен бранш за Бургаска област ", увери още комисар Калоянов: " Тези четири месеца работим интензивно, защото детайлът " Сигурност " в този туристически бизнес е от значително значение. Не отдаваме толкоз огромно значение на статистиката. Основният измерител, който би трябвало да гледаме, това е оценката на обществото за нашата работа и това, дали те усещат сигурност, а не това какъв брой са разкрити и какъв брой не. "

Цялото изявление със старши комисар Калоян Калоянов чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР