Burgas24.bg Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на двама инспектори от Областна

...
Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на двама инспектори от Областна
Коментари Харесай

Условни присъди за двамата инспектори на БАБХ, искали си подкуп в Несебър

 Burgas24.bg Бургаският апелативен съд удостовери присъдата на двама инспектори от Областна дирекция по сигурност на храните - Бургас, приети за отговорни в искане и приемане на рушвет.

На Мая Колева и Петър Арабаджиев са наложени условни санкции от година и шест месеца " отнемане от независимост " и санкция от по 1500 лева Двамата са лишени от право да упражняват специалност или активност, обвързвана с държавни контролни функционалности за три години.

През интервала 29.08.2017г. – 05.09.2017г. в Несебър, при изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностни лица, в съучастничество като съизвършители, те са поискали и приели подарък, който не им се следва – парична сума от 500 лева от Самуил Марков, с цел да не извършат дейности по работа – да не сформират акт за открито нарушавания в ресторант в Несебър.

По това време двамата работили е екип Петър - контрольор в отдел " Контрол на храните “, Мая - основен контрольор в отдел ДВСК и осъществявали надзор по използване на Закона за храните и за хигиената на храните, за запазване на здравето на хората.При визитата си в обекта на 29.08.2017г.  проверяващите  поискали от шефа Самуил Марков да им даде за инспекция документите на ресторанта и  по-късно обяснили, че температурният дневник бил погрешно запълнен, защото имало записвания на температури, които не неотговаряли на условията за вярно предпазване на съответния артикул. Няколко пъти съобщили на шефа, че за тези нарушавания актовете са огромни и добавили, че няма да сформират такива, в случай че им даде сумата 1000 лева – по 500 лева на човек.

Марков не разполагал с цялата желана сума и им дал на 240 евро, като се уговорили за  приемане на остатъка след няколко дни. Междувременно мъжът уведомил полицията и инспекторите били арестувани с 500 лева след осъществената акция за откриване на корупционно закононарушение с присъединяване на полицейски чиновници.

Фактическата конюнктура е открита от  събраните по делото гласни, писмени и материални доказателства, осъществената експертиза за достоверността на банкнотите, видеотехническата експертиза.

Престъплението е със повишена социална заплаха, поради задружното в съгласие присъединяване на две длъжностни лица, осъществени са две обособени действия, показващи непримиримост на желанието да добият неследваща се полза.

Съдът е приел за смекчаващи виновността условия необремененото им правосъдно минало, ниската социална заплаха, която съставляват, с оглед неналичието на данни за осъществени каквито и да било противообществени прояви, държанието им в наказателния развой, положителните характеристични данни.

Въззивната инстанция е намерила по този начин наложените санкции за вярно избрани, обективни по мярка и изцяло задоволителни за реализиране задачите на генералната и индивидуалната  предварителна защита.

Апелативните съдии са показали, че присъдата е вярна, обоснована и законосъобразна и следва да бъде доказана.

Решението предстои на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР