Бургас. Започва инициативата Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО“ на Атанасовско

...
Бургас. Започва инициативата Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО“ на Атанасовско
Коментари Харесай

Започва инициативата „Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО“ на Атанасовско езеро край Бургас

Бургас. Започва самодейността „ Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО “ на Атанасовско езеро край Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Бургас . Проектът е на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ). Екипът разяснява, че „ Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО “ стартира в Атанасовско езеро край Бургас, което е образец за опазена природа (резерват, предпазена околност, Натура 2000 зона), в границите на интензивна градска среда. Това е мястото в България с най-вече птици – 333 типа, само че и с неотслабващ интерес за застрояване на крайбрежните територии.

„ Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО " цели по нов и новаторски метод, посредством търсене на тайници със съкровища от загадки и просветителни детайли, да разпространява соленото Атанасовско езеро край Бургас, като въвлече, ангажира и осведоми нови хора за тази скъпа естествена територия, въздействието на климата и проблемите с нейното запазване “, прибавят от БФБ.

Екипът на плана към този момент обиколи езерото и подбра подобаващи места, където да се слагат съкровищата.

„ Това място е в действителност удивително. Започва безусловно от град Бургас и продължава като напълно дива територия. Търсенето на съкровища ще бъде премеждие с забавни наблюдения. Всяко едно богатство ще е под формата на тайник (сливаш се с природата или незабележим на пръв поглед) и местоположението му ще бъде разказано върху особено проектирана карта на езерото. На всяка локация, занимателни загадки ще образоват търсачите за значимостта от запазване на тази естествена територия и резултата на климатичните промени и несъразмерната урбанизация “, съобщи координаторът на плана Петър Ванев от БФБ.

Инициативата цели да притегли 500 нови гости на Атанасовско езеро през дейния летен сезон. Веднъж сбъднат, планът ще може да се мултиплицира в региона на другите две бургаски езера Вая и Мандра. Всички местоположения на тайници ще бъдат качени в международната платформа „ GeoCaching “, което ще притегли задгранични гости. Подробностите -.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР