Бургас. Студентите във филиала на Националната художествена академия в Бургас

...
Бургас. Студентите във филиала на Националната художествена академия в Бургас
Коментари Харесай

Бургас: Филиалът на Националната художествена академия в града предлага 8 специалности за обучение

Бургас. Студентите във филиала на Националната художествена академия в Бургас ще се образоват в няколко специалности, които дават освен академична подготовка в областта на изкуството, само че и добра опция за професионална реализация след дипломирането. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Приемът във филиала ще се прави в специалностите " Живопис ", " Стенопис ", " Графика ", " Книга, илюстрация, печатна графика ", " Плакат и образна връзка ", " Рекламен дизайн ", " Мода " и магистърска стратегия " Арттерапия ". В образователните стратегии на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите " Рисуване " и " Изкуствознание ".
Студентите във филиала на Художествената академия в Бургас ще натрупат познания в удобна среда, която ще ги зарежда с ентусиазъм. Лекционните зали и ателиетата ще бъдат ситуирани на втория етаж новата постройка на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на Пристанище - Бургас.
Обучението на студентите в другите специалности включва:
Живопис
Художникът бакалавър от специалността овладява в контакта си с натурата проблемите на пространството, формата и цвета. В рамките на бакалавърската степен, благодарение на други дисциплини, той се среща с главните правила на композицията и организацията на картината. Като област в изобразителното изкуство, живописта заема голяма и разностранна територия. Спецификата се дефинира значително от естеството на материалите, с които борави, и от богатото многообразие на жанрове и възгледи, в които тя се реализира.
Чрез теоретически и на практика разбор на столетия, стилове и похвати специалността дава опция за създаване на авторска позиция и държание. След довеждане докрай на образователно-квалификационната степен " бакалавър " художникът може да практикува във всички области на изобразителните изкуства, както и да преподава в общообразователните и професионални учебни заведения, при изискване, че е получил професионална подготовка за преподавател по изобразително изкуство, като учи II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение ".
Стенопис
Завършилите образователно-квалификационната степен " бакалавър " по стенна живопис със своята многостранна и профилирана подготовка проектират и осъществят художествени творби в архитектурна среда - екстериор и интериор, както и в свободните урбанистични зони. С теоретичните си знания и на практика умения те вземат участие независимо или в колектив с проектант в креативното решение на обемно-пространствените проблеми и естетическото влияние на архитектурата.
Бакалавърът, приключил компетентност " Стенопис ", владее професионално следните типичен стенописни техники: фреско, секо, мозайка, витраж, сграфито, както и нови техники и технологии. Той основава творби на пластичните изкуства и в сакрални архитектурни обекти.
Завършилите образователно-квалификационната степен " бакалавър " по стенна живопис са готови да извършват функционалността на съветник, архитект и уредник при решение проблемите на естетизацията на виталната среда.
Изучавалите II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение " получават професионална подготовка " Учител по изобразително изкуство от първи до дванайсети клас в общообразователните и професионални учебни заведения ".
Графика
Целта на образованието в компетентност " Графика " е приключилият художник - бакалавър да придобие съществени теоретични и на практика знания, както и умения в областите на пластичните изкуства, по-специално - изящната графика. Обучението в специалността се осъществя върху основата на проучването на следните образователни дисциплини: графика; композиция; рисуване; история на изкуството; пластична анатомия; перспектива; естетика; философия; графичен дизайн.
Рисуването от натура и по въображение разрешава на студентите да основават графични композиции, като ги осъществят посредством класическите графични технологии.
В поредност от задания с възходяща трудност студентите конструират пространството, построяват проектите и намират динамичната взаимовръзка и причинност сред тях; провеждат светлината и сянката; акцентират размерите, графичните контрасти и материи; осъществят композиционните решения в графични техники.
Изучаването на класическите пространствени закономерности, тълкуването им от един актуален аспект е нужен стадий в развиването на креативната персона.
Художникът - бакалавър може да извършва на високо професионално равнище свои и непознати художествени планове, а при проучване на II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение " придобива професионална подготовка " Учител по изобразително изкуство " и може да преподава в системата на общообразователните и професионални учебни заведения.
Книга, илюстрация, печатна графика
Специалност " Книга, илюстрация, печатна графика " е модерна медийна компетентност с широкопрофилна ориентировка към потребностите на осведомителното ни общество.
Художниците, приключили образователно-квалификационна степен " бакалавър " в специалността, могат да упражняват художествено-творческа, авторско-концептуална, проектантска и консултантска активност в региона на книгата, печатните медии и графичния дизайн, чиито обекти са всички типове художествени и периодически издания - книги, вестници и списания, учебно-дидактични издания, информационно-справочни издания, издания за деца; всички форми на приложната графика - фирмен жанр, филателна и рекламна графика, медиен дизайн, web дизайн, шрифт и типография.
Чрез тясно профилирани дисциплини като полиграфични технологии, маркетинг, реклама и издателски мениджмънт се извежда високопрофилиран професионализъм, нужен за осъществяване на организационно-управленски, артдиректорски, проектантски, индустриални и експертни действия, свързани с художественото планиране и технологическата реализация на печатните медии.
Придобилите професионална подготовка " Учител по изобразително изкуство " след довеждане докрай на II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение " могат да преподават в системата на общообразователните и професионални учебни заведения.
Плакат и образна връзка
Образователно-квалификационната степен " бакалавър " в компетентност " Плакат и образна връзка " приготвя художници в региона на теорията и практиката на плакатното изкуство, печатната информационна графика, както и дава доста добра основа за развиване в региона на всички останали модерни и типичен медии. Необходимите познания и умения се усвояват посредством характерна стратегия на стъпаловидно качествено израстване. Освен изучаваните през цялото следване дисциплини афиш, шрифт и краснопис, живопис, необятно застъпени са дисциплините образна връзка, екранна графика, уебдизайн, графични техники и образна фикция. Завършилите художници имат сложни качества за практическа работа в региона на корпоративния дизайн, печатната реклама и дребната приложна графика, както и подготвеност за независими авторски креативен изяви.
Изучавалите във II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение " педагогичен дисциплини получават професионална подготовка " Учител по изобразително изкуство " и могат да преподават в системата на общообразователните и професионални учебни заведения.
Бакалаврите, приключили компетентност " Плакат и образна връзка ", намират професионална реализация в рекламни организации и студиа, издателски къщи, печатни и електронни медии, галерии, музеи, театри и други културни институции.
Рекламен дизайн
Завършилите образователно-квалификационната степен " бакалавър " в специалността могат да упражняват проектантска, конструкторска и високотехнологична художествено-изпълнителска активност в региона на рекламния дизайн, чиито обекти са рекламни пана и пластики, рекламни витрини, търговско-рекламни фирмени офиси, търговски магазини, рекламно-експозиционни щандове, търговско-промишлени изложения, международни изложби и музеи, както и съпътстващите ги запазени марки, непокътнати шрифтове, сувенири, дипляни, каталози, проспекти, постери, билбордове, транспаранти и други
Художникът - бакалавър знае главните правила, закономерности и правила както на всяка от базисните дисциплини, по този начин и на характерните дисциплини - тримерен и графичен дизайн, реклама, компютърно планиране, експозиционни структури, вероятност, архитектура, техника и технологии, техника на осветлението, комбинаторика, цветознание, доктрина на музейната експозиция. Той умее професионално художествено-творчески да интерпретира и да пресъздава всевъзможен тип задания на рекламния дизайн, за които му е заложен тематико-експозиционен проект.
Завършилите компетентност " Рекламен дизайн " могат да упражняват и преподавателска активност в общообразователните и професионални учебни заведения, в случай че са изучавали II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение ".

Мода
В специалността се приготвят експерти в региона на дизайна на облеклото, проектирането на индустриални и неповторими аксесоари, прогнозирането на трендовете в стилния дизайн.
Художникът - фешън дизайнер се осъществя професионално като основава фешън сбирки. Той създава плана и взе участие в реализирането му като подготвен артикул, в неговото концептуализиране и организирането на представянето му.
Художникът - бакалавър, приключил компетентност " Мода ", учи и общоакадемичните дисциплини изобразяване, цветознание, история на изкуството, история на облеклото, хармония, философия и други Така той получава интердисциплинарна подготовка, която подхожда на спецификата както на изобразителните изкуства, по този начин и на модата като социокултурен феномен.
Бакалаврите от специалността могат да работят в проектантски звена към индустриални предприятия, в управнически екипи на консултантски и рекламни структури, като специалисти по образни изкуства, а приключилите II-ра компетентност " Теория и процедура на художественото обучение " получават професионална подготовка " Учител по изобразително изкуство от първи до дванайсети клас в общообразователните и професионални учебни заведения ".
Арттерапия
Магистърската стратегия " Арттерапия " предлага профилиран метод за потребление на креативния развой в изкуството като проводник за връзка, себеизразяване и развиване на личността. Магистърската стратегия е ориентирана към сложни експресивни модели, при които изкуството и логиката на психиката са неповторимо комбинирани, с цел да изследват и развиват изобретателните благоприятни условия на индивидите. Обучението включва проучването на наложителни образователни дисциплини, които съдържат теоретични познания от региона на историята на изкуството, теорията на изкуството, логиката на психиката на творчеството, история и доктрина на културата, арттерапия, психопатология на изкуството, основани върху изкуството психически опити, артетерапевтична процедура, арт-студио. Завършилите магистърската стратегия, получават тапия с професионална подготовка за художник със профилирани познания и умения в областта на арттерапията, които им дават опция да се осъществят сполучливо като специалисти и консултанти в тази области като спомагат за разширение ролята на изкуството в развиването на актуалната арттерапевтична доктрина и процедура.
Предстои откриването на Международна магистърска стратегия по " Арттерапия ", в която образованието ще се организира и на съветски език.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР