Бургас. След София, Париж, Виена и Варшава, описват бохемските заведения

...
Бургас. След София, Париж, Виена и Варшава, описват бохемските заведения
Коментари Харесай

Бургас: Събират спомени и архиви за бохемските заведения в града

Бургас. След София, Париж, Виена и Варшава, разказват бохемските заведения и на Бургас. Известната българска журналистка Мариана Първанова има през днешния ден бургаска премиера на книгата си " Бохемските кафенета на соца " (изд. " Гутенберг " ). Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас .
Идеята за написването идва от понятието " литературните кафенета " на Европа, като в Централна и Западна Европа тези места, които са били културни средища, са непокътнати и до през днешния ден в първичния си тип.
Впускайки се по следите на софийските кафенета, авторката оформя хронологична рамка, обхващаща интервала от 1944 година до 1989 година и открива, че софийските кафенета са били към 40 на брой. Приносът на книгата към българската история са събраните в нея изявленията с български създатели, които са живяли и творили по време на социализма. Сред тях са Кирил Маричков, Ириней Константинов, Любен Зидаров, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Богдана Карадочева, Емил Попов, Дамян Обрешков и още доста други, които си спомнят кои са били обичаните места за креативен срещи. Интервютата и проучванията са съпроводени с богат снимков материал.
Представянето на " Бохемските кафенета на соца " ще бъде в паметното заведение " 8 mamas " (ул. " Булаир " 35) в Бургас. Днес, 10 юли (вторник), от 19.00 часа там се събират сегашни бохеми и всички, които могат да опишат мемоари. Сред потвърдилите присъединяване си са композиторът Стефан Диомов и юрист Иво Баев, наследник на художника Георги Баев.
Мариана Първанова ще остане в Бургас седмица, с цел да реализира диалози и да събере информация и архиви по тематиката. След това тя ще направи особено издание за бохемските заведения на Бургас. Модератор на събитието е журналистката и издателка от Бургас Румяна Емануилиду.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР