Бургас. Проф. д-р Костадин Бураджиев спечели тазгодишната награда за народно

...
Бургас. Проф. д-р Костадин Бураджиев спечели тазгодишната награда за народно
Коментари Харесай

Бургас: Проф. д-р Костадин Бураджиев спечели тазгодишната награда за народно песенно и танцово творчество Нестинарка

Бургас. Проф. доктор Костадин Бураджиев завоюва тазгодишната премия за национално песенно и танцово творчество " Нестинарка ". Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Призът ще бъде връчен на церемонията по разкриване от 20.30 часа довечера в Летния спектакъл, незабавно след пъстрото шествие на гостуващите сформира от 17.30 часа. С това ще бъде намерено 47-ото издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас.
Специални посетители на събитието ще бъдат огромните български национални певици Валя Балканска, Калинка Згурова и Янка Рупкина, както гайдарят на Родопа планина Петър Янев и оркестрите " 100 каба гайди " и " Дельо Хайдутин ".
Безспорно творчеството на проф. доктор Бураджиев заема значимо място в българската и международна фолклорна просвета. Той е бележит създател, тълковник, музикален откривател, композитор, диригент, възпитател и държавник.
Проф. Бураджиев способства доста за издигането на нивото на ПФА " Добруджа ", с който е изнесъл над 1000 концерта в България и доста страни в света, сред които Германия, Холандия, Белгия, Италия, Русия, Китай, Тайланд, Лаос и други Той е написал емблематични хорови и оркестрови пиеси, музикално танцови сюити за съвсем всички професионални ансамбли в България. Неговият богат креативен репертоар се извършва и от десетки самодейни хорови и инструментални сформира.
С отбор " Добруджа " има издадени 4 дългосвирещи грамофонни плочи, 6 CD-та ( " Присъствие ", " Песни и хора от Добруджа ", " Добруджанска тройка ", " Песен и любов ", " Магически гласове от България " 1 и 2 - издадени от SABAM, Белгия), в които са включени негови авторски композиции и обработки. Проф. Бураджиев е издал разнообразни принадлежности за национални принадлежности, сред които и 4 сборника за тамбура - солови пиеси със акомпанимент на пиано, на национален оркестър, алманах " 40 песни за национален хор ", " Пиеси за национален оркестър ", " Пиеси за национален хор и национален оркестър " и други
В момента той е учител в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. Творческият път на композитора е придружен с голям брой награди на Министерството на културата и Съюза на българските музикални и танцови дейци.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР