Бургас. Природонаучният музей в Бургас ще отвори врати обновен от

...
Бургас. Природонаучният музей в Бургас ще отвори врати обновен от
Коментари Харесай

Бургас: Обновеният Природонаучен музей в града ще отвори врати

Бургас. Природонаучният музей в Бургас ще отвори порти освежен от 13.00 часа. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Всички гости могат да прегледат обогатената музейна експозиция още в първия ѝ работен ден от 13.30 до 17.00 часа изцяло гратис.
Сградата, в която се обитава Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, се намира на улица „ Константин Фотинов “ № 30 и е монумент на културата. Точно преди две години обичаният музей на бургаските деца бе затворен за главен ремонт.
Ремонтните действия се направиха по план, финансиран от стратегия „ Красива България “ на Министерството на труда и обществената политика и от бюджета на Община Бургас.
Фасадата на постройката и всички декоративни детайли по нея са възобновени и пребоядисани. Извършена е цялостна замяна на покрива, дренаж за отбрана на постройката от подпочвени води, сменена е цялостната ел. апаратура и остарялото осветяване с енергоспестяващо. Изградена е нова пожароизвестителна апаратура за оптимално предотвратяване на културните полезности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е сложена топлоизолация, а остарялата дограма е сменена с нова.
Една от изненадите за дребни и огромни ще бъде нова витрина, която още от вратата притегля погледа на посетителите. В нея са ситуирани 3D експонати в действителен размер на четирите типа бозайници, които се срещат в Черно море – афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена.
Диорама /умален макет на действително съществуваща местност/ в приземния етаж на музея демонстрира образно по какъв начин се образуват и нарастват минералите и кристалите подземен. Тя е построена с калцитните друзи /кристали, сраснали в единия край в обща основа и завършени единствено откъм другия край/, които са намирани в затворените към този момент Бургаски медни мини.
Акцентът върху минералното благосъстояние и биоразнообразие на Южното Черноморие е непокътнат, само че експонатите са допълнени от 4 интерактивни тъч скрийн /сензорни/ екрани, които дават на посетителите опция да получат спомагателни изображения и забавна информация за тях.
Музейните витрини са актуализирани като са съобразени с всички модерни условия за по-добро предпазване на експонатите и тяхното показване. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.
Сградата на улица „ Константин Фотинов “ 30 е издигната през 1896 година за фамилията на бургаския лекар Куцодимитрос. Тя е проектирана за модерния по това време неокласицизъм.
През годините е била жилище, учебно заведение и педагогическа гимназия. Обособена е за потребностите на Природонаучния музей при започване на 80-те години на предишния век, когато е оповестена за недвижима културна полезност от локално значение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР