Бургас. През тази учебна година решението за формата на обучение

...
Бургас. През тази учебна година решението за формата на обучение
Коментари Харесай

Министър Николай Денков: През тази учебна година решението за формата на обучение ще се взима според ситуацията във всяко населено място

Бургас. През тази образователна година решението за формата на образование ще се взима съгласно обстановката във всяко обитаемо място. Това сподели пред публицисти в Бургас служебният министър на образованието проф. Николай Денков, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас .

„ Имаме готови насоки, съгласно които има задоволително независимост – решението се взима според от това какво е ситуацията в съответното обитаемо място. Ако няма болни учители и възпитаници, т.е. в случай че заболеваемостта не е висока – присъствено образование. Ако обаче тя е доста висока, би трябвало да предпазим и децата, и учителите, тъй че ще се минава на отдалечено образование. Това е новото тази година – във всяко едно обитаемо място и във всеки един квартал може да се вземе решение съгласно обстановката “, разясни министър Денков.

Относно това при какви случаи присъственото образование ще минава на ротационен принцип, служебният министър уточни, че това още веднъж зависи от равнището на заболеваемостта в съответното обитаемо място.

„ Знаете, че има алена, има и тъмночервена зона. Ако при тъмночервена зона съответната Регионалната здравна ревизия затвори учебно заведение, тъй като това е решение на здравните управляващи, тогава се минава напълно в електронна форма на образование. Ако зоната е алена, има разнообразни разновидности за промяна на паралелки. Например, в случай че учебното заведение е с по-малко възпитаници и има задоволително сграден фонд, учениците могат да преминат на две смени – заран и следобяд. Разбира се, това няма да е допустимо на всички места. На други места ще би трябвало да се прави ротация на випуските “, добави служеният министър.

Проф. Денков сподели още, че с приоритет за присъствено образование през тази образователна година ще бъдат децата от 1. до 4. клас, като подобен ще се сътвори и за учениците от 7. и 12. клас, на които предстоят значими изпити.

По отношение носенето на маски в образователните заведения, проф. Денков уточни следното: „ Ще актуализираме насоките, тъй че ще намерим подобаваща граница за това от кой клас да стартират да се носят и тъкмо по кое време, тъй като има разнообразни разновидности за това. Вероятно в понеделник обновените насоки ще бъдат качени на уеб страницата на Министерството “.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР