Бургас. По време на конференцията За ефективността на правосъдието“ на

...
Бургас. По време на конференцията За ефективността на правосъдието“ на
Коментари Харесай

Боряна Димитрова, ВСС: По време на конференцията „За ефективността на правосъдието“ на фокус са поставени по-лесните от правна страна дела на районно ниво

Бургас. По време на конференцията „ За успеваемостта на правораздаването “ на фокус са сложени по-лесните от правна страна каузи на районно равнище. Това сподели пред публицисти Боряна Димитрова, член на Висшия правосъден съвет (ВСС) и уредник на конференцията, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Според Димитрова днешната конференция се състои от две елементи. „ Първата част касае опцията за изговаряне на къси претекстове по правосъдни каузи, незабавно след приключването им. На фокус са сложени по-лесните от правна страна каузи на районно равнище. Очаква се да бъдат показани съответни оферти или за законодателни промени или за опциите, които сега предлага Гражданският процесуален кодекс, поради това, че Конституцията задължава всички правосъдни актове да бъдат стимулирани. Въпросът е в това дали те могат да бъдат по-кратко стимулирани. На тази конференция ще се цели по-бързото решение на тези каузи и освобождение времето на съдиите от относително обикновена правна активност, с цел да могат да се концентрират върху по-сложните каузи “, означи Димитрова. Според нея това е една самобитна мярка, с цел да може да бъде изчислена действителната тежест на делата.
„ Тежестта на делата, дружно с натовареността на съдилищата, е обвързвана с новата правосъдна карта, която би следвало да се изготви в скоро време “, сподели още Димитрова и добави, че правосъдната карта цели усъвършенстване на съществуващия запас в страната. „ Към момента не може да се каже нищо по-конкретно, защото Висш съдебен съвет неотдавна започва дейностите по този план с изследването на задграничен опит и правенето на подобаващ модел за България. Към месец октомври би трябвало да бъдем подготвени с предложение, след разискване със съдийската общественост “, добави още Димитрова.
По думите ѝ втората част на конференцията касае заповедното произвеждане. „ Знаете, че повече от половината в районните съдилища са такива по заповедното произвеждане. Има редица оферти за законодателни изложби. Включително Висш съдебен съвет работи по план, подсилен от структурния фонд на Европейския съюз за опцията делата да се разпределят електронно в цяла България, което ще се случи. Следва въпросът „ Как ще бъдат управлявани тези каузи “, заради което се надяваме че на днешната конференция ще се доближи най-малко до няколко разновидността за теоретично изчистване на този въпрос “, добави Димитрова.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР