Бургас. Първото в страната електронно здравно досие в детските градини

...
Бургас. Първото в страната електронно здравно досие в детските градини
Коментари Харесай

Първото за страната електронно здравно досие в детските градини и училищата се въвежда в Бургас

Бургас. Първото в страната електронно здравно досие в детските градини и учебните заведения се вкарва в Бургас. Това стана ясно по време на конференция, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Досието е част от нов профилиран медицински програмен продукт, който ще бъде внедрен напълно скоро във всички бургаски детски градини и учебни заведения, а съгласно кмета Димитър Николов, преимуществата от него ще бъдат доста.

„ До през днешния ден здравните досиета в община Бургас бяха на книжен формат, бяха разпръснати по учебните заведения, постоянно се случваше информацията от тях да се загуби, защото към тях се прикрепят и спомагателни бележки, свързани с имунизация, заболяване, лекуване на децата и други. С този метод на работа имаме доста проблеми, свързани с опазването на информацията, касаеща здравния статус на децата. Затова взехме решение да подходим новаторско и от през днешния ден нататък всички учебни лекари и медицински сестри, да качат на електронен притежател, в предпазена среда информацията, касаеща здравния статус на бургаските деца “, съобщи кметът.

Парола и достъп към досието на децата до пълноправие ще имат единствено техните родители, а след навършване на 18 години – достъпът е на титуляра на досието.

„ Тази информация е сензитивна от страна на персоналните данни. До нея достъп ще имат педиатрите и персоналните лекари, които следят здравния статус на детето, учебните лекари и лекуващите лекари, в случай че се наложи болнично лекуване. Информацията ще се употребява и от РЗИ – Бургас, която също следи здравното положение на децата. Освен това, към този момент в Бургас има и Медицински факултет, тъй че информацията за типовете, хода на болесттите и смяната им във времето, само че без тази за персоналните данни, ще бъде в помощ за подготовката на младите бургаски лекари “, добави Димитър Николов.

Предвидено е здравното досие да бъде преведено и на британски език. „ По този метод, в случай че съответният юноша реши да работи или учи в чужбина, цялата информация за здравето му от самото раждането, ще бъде налична и на британски език и може да бъде предоставена на здравните или образователните заведения в чужбина “, уточни още кметът.

На събитието участваха и инж. Смаил Мустафа – шеф на компания „ Смарт Софтуер Системс “, и Владимир Иванов – представител на компанията, които са създали новия медицински програмен продукт за потребностите на детското опазване на здравето.

„ Никъде в България досега не съществува такова нещо. С този програмен продукт ще обхванем децата от ясла, детска градина и учебно заведение. Системата може да бъде потребна и за профилактиките, които се правят в учебните заведения, защото данните от тях ще се събират и обработват доста по-лесно посредством този програмен продукт. От друга страната, този програмен продукт има и вътрешен канал, посредством който могат да си споделят обособените консуматори “, уточни Владимир Иванов.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР