Бургас. Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува

...
Бургас. Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува
Коментари Харесай

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас по повод 200 години от рождението на видния революционер

Бургас. Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 година гостува в Историческия музей в Бургас (РИМ) във връзка 200 години от рождението на видния бунтовник. това оповестиха от РИМ - Бургас . Платното, с размери 68х51 см, е част от главната експозиция на Художествената изложба в Казанлък и е общително предоставено за разглеждане, посредством РИМ-Бургас, на бургаската културна общност.

Забележителният портрет на Раковски е малко прочут и си заслужава да бъде забелязан, защото не е репродуциран нито в учебници, нито е окачван на стени в държавни институции. Изображението е живо и въздействащо, правилно отразило будната интелектуална персона на несравнимия котленец. Художникът не е прочут, само че има датировка – 1864 година

На тези, които демонстрират интерес към безпримерния ни народен воин и пазят в себе си родолюбиво почитание към предишното, ще бъде любопитно, идвайки в музея, да научат по какъв метод е открита живописната творба и непокътната в Художествената изложба в Казанлък.
Показването на истинския портрет на Георги Раковски в Изложбената зала на Историческия музей е методът, по който РИМ-Бургас се включва в огромната национална самодейност за преосмисляне личността и делото на бележития българин. Идеята е да се изведе повече и разностранна информация за виталния път и всеотдайността на Раковски, отдадени напълно на една цел – освобождението на България от османско господство.

Масленото платно с облика на Георги Раковски може да бъде прегледано от сряда, 14 април, в Историческия музей в Бургас, ул. " Лермонтов " 31. Работното време на музея е от вторник до събота от 9.00 до 17.00 часа и неделя - от 9.00 до 14.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР