Бургас. Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници Емил Чакъров“

...
Бургас. Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници Емил Чакъров“
Коментари Харесай

Бургас: Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на 5-ти септември

Бургас. Оперетна премиера ще закрие Бургаски музикални празници „ Емил Чакъров “ на 5-ти септември, оповестяват от Община Бургас. Това е „ Виенска кръв “, последната творба на Йохан Щраус-син от този род. На последното зрелище за тазгодишния оперен фестивал ще бъде връчена и годишната премия на името на маестро Чакъров, която се присъжда на прославен български диригент. Името на тазгодишния притежател е към момента загадка. Закриването на фестивала с творбата на Краля на валса ще стартира в 20.00 ч. на сцената на Летния спектакъл.
Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще види и на сцената в централната роля – тази на граф Цедлау. „ Това действително са две разнообразни специалности. Не е елементарно, само че при добра централизация и организация на работния развой е допустимо “, споделя Николов за съчетанието „ режисьор/изпълнител “ в оперетата. Партията на брачната половинка му пък ще извърши Валентина Корчакова. Двамата са гостуващи солисти за бургаската опера и са измежду най-известните оперетни артисти в страната, носители са на голям брой награди и гастролират постоянно в страната и чужбина. В останалите облици ще се превъплътят солистите на Държавна опера – Бургас Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, както и хорът, оркестърът и балетът на операта. Диригент ще бъде маестро Иван Кожухаров – непрекъснат гост-диригент на Филхармонията в Санк Петербург, притежател на доста интернационалните награди и прочут като първият българин, записвал с лондонската филхармония в „ студиото на „ Бийтълс “ – „ Abbey Road “.
Разбира се, виенският валс е емблематичен за тази режисура, по тази причина хореографията му е поверена на неслучайно име – примабалерината на Държавна опера – Бургас Галина Калчева. Тя е позната освен на бургаската аудитория, само че и на феновете на балета в страната и в чужбина, като последната премиера, в която тя танцува, е присъединяване й в „ Болеро “ и „ Кармина Бурана “ на оперния фестивал „ Сцена на вековете “ във Велико Търново. Калчева, която е една от титулуваните български балерини, е и учител по балет, а хореографията й може да бъде забелязана все по-често в постановки на бургаската опера. Наскоро беше наградена от Община Бургас за цялостна активност в региона на културата.
За да придвижи публиката в епохата на аристократична Виена, костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова е създала всеки един костюм за всяка обособена роля. Дрехите, присъщи за висшето австрийско общество от годините на виенския валс, са съобразени освен с тогавашната мода, само че и със театралните потребности на оперетата, а точно нуждата на артистите и актьорите да танцуват и да се движат задоволително свободно. Както постоянно, всеки един костюм е направен на ръка – нещо, на което Цветанка Стойнова изключително държи, с цел да извърши качествено най-фините елементи от облеклата.
Изключителна чест за бургаската опера е и работата с изтъкнатия сценограф Иван Токаджиев по декорите на сцената. Художникът, прочут със стила си, напомнящ този на сюрреалиста Салвадор Дали, е извънредно известен с изложбите си в Германия. Изкуството му е познато измежду ценителите и в Австрия, Франция, Испания и други Неговите сценографии са изключително ценени в не една музикална институция в България – в оперите в Русе, Варна, Пловдив и Стара Загора, в Музикалния спектакъл в София и други. Автор е на най-любопитните сценографски решения за театрални и телевизионни спектакли.
„ Виенска кръв “ не е позната на бургаската аудитория, защото е поставяна само в Музикалния спектакъл в София, напомня Марио Николов, който е бил шеф на същия този спектакъл. До появяването й на бургаска сцена се е стигнало след диалог с шефа на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, откакто предната година Николов е сложил сполучливо в Бургас друга оперета на Цраус – „ Една нощ във Венеция “. „ На „ Виенска кръв “ се спряхме, предизвикани от извънредно красивата музика и завладяваща басня, водени от убеждението, че ще зарадваме почитателите на оперетното изкуство. Надявам се нашият театър да стигне до сърцата им още с премиерното зрелище на 5 септември в Летния спектакъл и да съпреживеят вълнуващи мигове с всички нас “, споделя Марио Николов.
Със сигурност новата режисура ще се хареса на оперетните фенове поради извънредно известните валсове, полки и ансамбли в творбата, счита той и чака да провокира феновете с фамозния дует „ Виенска кръв “. В либретото се споделя извънредно занимателната история на граф Цедлау, фен на женската хубост, чиято пристрастеност забърква героите на историята в оплетени любовни неистини. Действието се развива посред блестящи виенски всемирски събития под горещите звуци на валса и полката. А всички сърдечни драми и комедии се дължат само на буйната виенска кръв.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР