Бургас. Кристоф Ламбер оглави журито за петото издание на CineLibri.

...
Бургас. Кристоф Ламбер оглави журито за петото издание на CineLibri.
Коментари Харесай

Бургас: Кристоф Ламбер оглави журито за петото издание на CineLibri

Бургас. Кристоф Ламбер оглави журито за петото издание на CineLibri. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Петото издание на единствения кинофестивал у нас, фокусиран върху акомодацията на литературни творби на огромен екран, ще срещне публиката с именити писатели, сценаристи, режисьори, артисти и продуценти. Още на 6 октомври в кино Люмиер „ Лидл “ от 20.00 часа ще се състои премиера на кино лентата „ Заличено момче “ в наличието на Гарард Конли, създател на едноименната мемоарна книга, издадена от „ Колибри “ в партньорство с фондация Сингъл Степ. Удостоен с голям брой награди, в това число две номинации за „ Златен глобус “, филмът на режисьора Джоуел Еджъртън споделя покъртителна персонална история, в която блестят актьорите Лукас Хеджис, Никол Кидман, Ръсел Кроу. Освен на 6 октомври феновете ще имат опция да се срещнат с Гарард Конлина 7 октомври във Варна, на 8 в Бургас и на 9 в Пловдив.
Популярният артист и продуцент Кристоф Ламбер е тазгодишният ръководител на елитното жури на CineLibri. Отговорността за избора на най-хубава кино акомодация „ шотландският войник “ ще показа с не по-малко популярните си сътрудници. Сред тях е известният шведски публицист и публицист Давид Лагеркранс, който пое нечувано предизвикателство и сътвори три продължения на паметната трилогия „ Милениум “, затвърдили международната му популярност. Лагеркранс ще се срещне с българската аудитория на 12 октомври от 19.00 часа в книжовен клуб „ Перото “ в НДК. Повод за събитието е българското издание на The Girl Who Lived Twice, което носи заглавие „ Тя, която трябваше да почине “. Гостуването се осъществя в границите на Шведската седмица в София, която ще се състои сред 3 и 13 октомври 2019 година за разпространение на шведския бизнес и просвета. Организатори са Шведско-българската комерсиална камара и локални сътрудници. Друго взаимно събитие – акцент в документалната селекция на фестивала тази година, е филмът Мъжът, който си играеше с огъня, отдаден на Стиг Ларшон.
В журито влиза и френският кинорежисьор от румънски генезис Раду Михайлеану („ Концертът “, „ Изворът на дамите “), чиито произведения му донесоха богата сбирка от оценки, в това число награди от Международния кинофестивал в Берлин и номинации за „ Златна палма “ и за „ Сезар “. В момента Михайлеану работи по 8-серийна екранизация на книгата „ Сбогом, Шанхай “, подписана от огромния български публицист и киносценарист Анжел Вагенщайн – става дума за огромна копродукция на Gaumont, France Television, Rai Uno и ZDF, чиито фотоси стартират следващата година.
В качеството си на член на журито у нас идва и ослепителната италианска актриса и защитничка на публични дела Лоредана Каната („ Младост “, „ Неапол във воали “). Към фамозните задгранични арбитри се причислява българската театрална и кинозвезда Ирини Жамбонас, която неотдавна беше удостоена с премията „ Сърцето на Сараево “ за присъединяване си във кино лентата „ В кръг “ на режисьора Стефан Командарев. Жамбонас взе участие и във кино лентата „ Посоки “ на Командарев, номиниран в категория „ Особен взор “ на Международния кинофестивал в Кан, има голям брой оценки за функциите си в театъра.
CineLibri 2019 се организира с поддръжката на Столична стратегия „ Култура “, Национален фонд „ Култура “, Национален кино център, фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година Всички сътрудници и съидейници са оповестени на формалната страница www.cinelibri.com.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР