Бургас. Крайбрежните лагуни на Черно море бяха специален обект в

...
Бургас. Крайбрежните лагуни на Черно море бяха специален обект в
Коментари Харесай

Бургас: Крайбрежните лагуни на Черно море бяха специален обект в публикация на Европейската комисия и програма LIFE

Бургас. Крайбрежните лагуни на Черно море бяха специфичен обект в обява на Европейската комисия и стратегия LIFE (Финансовият инструмент за околната среда и дейностите по климата), отдадена на крайбрежните хабитати. В нея се преглеждат LIFE плановете, изпълнявани в региона на Бургас – Живот за Бургаските езера и Слота на живота, които са възстановили и не престават да работят за опазването на лагуните в България, с цел да защитят местообитанията от наводнения и замърсяване, и са ремонтирали солодобивната инфраструктура, с цел да опазят местата за размножаване на птиците с европейско значение. Това оповестяват от Община Бургас.
Крайбрежните езера към град Бургас обгръщат няколко предпочитани вида местообитания. „ Основният напън за езерата са измененията в хидрологичния режим, замърсяването, еутрофикацията, фрагментацията, пожарите и урбанизацията “, споделя в обявата Дияна Костовска от Българската фондация за биоразнообразие. Бургас е огромно пристанище на Черно море, а околните крайбрежни региони са мощно развити туристически дестинации. Но точно човешките действия са трансформирали характерностите на Бургаските езера.
Около 40% от популацията на Европейски Съюз живее на 50 км от морето и икономическото значение на крайбрежните райони е ясно – те генерират 40% от нашия Брутен вътрешен артикул, а ¾ от външната търговия на Съюза по размер се прави по море.
Дейности като корабоплаването, добивът на запаси, възобновимата сила и риболовът са жизненоважни, само че те също по този начин оказват напън върху природата и околната среда. Това докара до загуба на местообитания, замърсяване и ускорена ерозия на крайбрежието в цяла Европа.
Качеството на крайбрежните води към момента е неприятно в доста региони, изключително в Балтийско, Черно и Северно море. Държавите – членки на Европейски Съюз оповестяват, че единствено 13% от крайбрежните типове са в „ удобно “ природозащитно положение, до момента в който 73% от крайбрежните местообитания се правят оценка в „ неприятно “ или „ несъответстващо “. Изменението на климата евентуално ще усили натиска върху крайбрежните екосистеми и общности.
Опазването на положението на такива екосистеми има както екологични, по този начин и стопански изгоди. То усилва биоразнообразието, усилва устойчивостта по отношение на изменението на климата и обезпечава поддържането на екосистемните услуги, които са от решаващо значение за нашия разцвет и благополучие.
Подходите, основани на екосистемите, са значима част от цялостния политически отговор на Европейски Съюз към провокациите пред крайбрежните зони. Този отговор обгръща водите, опазването на природата, замърсяването, рибарството, изменението на климата и териториалното обмисляне и е концентриран върху няколко политически инструмента, в това число Рамковата инструкция за морска тактика, Рамковата инструкция за водите, Директивата за птиците, Директивата за местообитанията и Стратегията на Европейски Съюз за биоразнообразие до 2020 година
Политиката на Европейски Съюз спомага за превъзмогване на заканите за крайбрежните местообитания на Европа и за отбрана на предоставяните от тях екосистемни услуги. Иновативните подходи за финансиране на опазването на природата би трябвало да подобрят въздействието на ръководството на крайбрежието и възобновяване му.
Като главен източник на финансиране на европейско ниво за запазване на природата, програмата LIFE играе основна роля за гарантиране на ефикасното ръководство и възобновяване на мрежата Натура 2000 в крайбрежните региони и за реализиране на задачите за запазване на крайбрежните местообитания и типове. LIFE е катализатор за дейности за възстановяване на природозащитния статус и устойчивостта на крайбрежните местообитания в Европейски Съюз. Те варират от крайбрежни лагуни, естуари и солени блата, до дюни, крайбрежни тревни съобщества и ливади и крайбрежни морски местообитания като рифове и ливади от морска трева.
Програмата LIFE спомага и за решаването на редица въпроси, свързани със заканите, подбудени от инвазивните типове и изменението на климата, както и с предизвикването да се съчетаят бизнесът с биологичното многообразие. Проектите, включени в тази обява, демонстрират дейностите за запазването на естествения ни капитал, само че също по този начин и за възстановяване предлагането и качеството на екосистемните услуги, предоставяни от крайбрежните зони, и в последна сметка поддържа икономическия напредък и заетостта в Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР