Бургас. Детският отдел на Регионална библиотека Пейо Яворов“ – Бургас

...
Бургас. Детският отдел на Регионална библиотека Пейо Яворов“ – Бургас
Коментари Харесай

Бургас: Интерактивна демонстрация върху пясъчна кутия в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ показва на учениците до какво могат да доведат наводненията

Бургас. Детският отдел на Регионална библиотека „ Пейо Яворов “ – Бургас предлага на преподаватели и възпитаници нова интерактивна форма за учене и развлечение посредством … пясъчна кутия. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Тя е пособие, което демонстрира образно по какъв начин се трансформира релефът – по какъв начин се образуват високите планини, по какъв начин се появяват водоемите и така нататък
Чрез „ игра “ със специфичния кинетичен пясък и с помощта на специфичен програмен продукт, децата могат да „ основават “ релефа, да вършат карти и да покажат самостоятелно или групово своето познание. Могат да „ пускат “ дъжд и даже да изригват вулкани. Но още по-интересно е, че с помощта на опцията „ да вали “ върху пясъчната кутия, децата елементарно могат да видят какъв е резултатът от наводненията, какво се случва, в случай че се усили прекалено много равнището на водата и каква е ролята на влажните зони. Така образованието ще стане още по-полезно и ще приготвя учениците образно за това какви са последствията от климатичните промени върху нас, хората, и върху нашия живот. Районът към Бургас е плодороден за сходни опити, тъй като с всички влажни зони, с които е заобиколен (Атанасовско езеро, Вая и Мандра, в това число и Черно море), елементарно може да се трансформира в демонстрационна повърхност за провокациите и изгодите от влажните зони.
Идеята е да се образува екологично мислене и привички измежду децата и учениците, да се увеличи разбирането им за взаимовръзките в другите екосистеми и ролята на индивида в тези процеси. Проектът е ориентиран към деца, възпитаници, студенти и преподаватели, хора с интерес в региона на екологичните промени и проблеми.
В момента в залата, където е инсталирана кутията, е ситуирана и част от изложбата „ Миграции “ на Българска фондация Биоразнообразие, която споделя във снимки и забавни графики и текстове любопитни обстоятелства за климатичните промени и за хората, които все по-често последните години напущат домовете си в бягство от наводнения, суши и други тежки климатични последици. При интерес от страна на учебните заведения цялата галерия (която включва 22 табла и показва и миграцията при животните) може да гостува на уместно и налично място при тях.
Достъпът до кутията в Детския отдел на Регионалната библиотека е свободен всеки ден от 9.00 до 17.30 часа, а за проведени групи е добре да се направи авансово спогодба на тел. 056 86 09 04.
Пясъчната кутия е закупена и инсталирана с помощта на плана „ Опознай Земята – пази я! “, финансиран от фондация „ Глобални библиотеки “, в който Република България „ Пейо Яворов “ си партнира с Българска фондация Биоразнообразие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР