Бургас. Бургаската опера е подготвила изключително преживяване за ценителите –

...
Бургас. Бургаската опера е подготвила изключително преживяване за ценителите –
Коментари Харесай

Именитите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови свирят на бургаска сцена на 10 февруари

Бургас. Бургаската опера е подготвила извънредно прекарване за ценителите – именитите млади пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, които имат многочислени интернационалните изяви и са носители на редица награди от влиятелни конкурсни конгреси в България и чужбина, ще бъдат солисти на Симфоничния концерт на 10-и февруари, четвъртък, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще партнира на двамата надарени пианисти под палката на маестро Йордан Дафов, притежател на премията " Златен век " на Министерството на културата. Това оповестиха от Държавна опера - Бургас . Уважаваният диригент е измежду изявените дейци, отличени за приноса си в развиването на културата и одобряването на националната еднаквост. Концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера на концерта в четвъртък ще бъде Ваня Златева.

В програмата ще прозвучат: Концерт за пиано и оркестър №2 в до минор, оп.18 от Сергей Рахманинов. Клавирното произведение носи на своя създател подобаващ триумф и с право е прието за най-хубавия съветски концерт за пиано и оркестър след Концерта на Чайковски в си-бемол минор. Вторият клавирен концерт на Рахманинов съдържа в себе си истинска изразност и нови средства на музикалния израз. Музиковедите признават творбата за „ въодушевена лирико-патетична поема за пиано и оркестър “ и за един от шедьоврите освен в съветската, само че и в международната музикална литература.

Второто произведение, което ще прозвучи на бургаска сцена на 10-и февруари, е Концерт за пиано и оркестър №5 в Ми бемол мажор, оп. 73 от Лудвиг ван Бетовен. Последният клавирен концерт на Бетовен /виенският класик написа и Шести концерт за пиано и оркестър, който остава недовършен/, е прочут като „ Императорски ” – творбата е извънредно огромна и внушителна. Концертът е композиран при започване на XIX век във Виена, в сложното време на яростни сражения с Наполеоновите войски, когато Виена е обсадена и принудена да се съобщи.

„ Изключително радостно ни е да споделим, че на 10.02.2022 година в съпровода на Оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъдем дружно с бургаската аудитория и ще почетем посредством нашата интерпретация изкуството на Рахманинов и Бетовен! Очакваме Ви, другари! “, са написали в формалната си страница във Facebook двамата именити пианисти.

Симфоничният концерт с изявата на двамата сполучливи млади музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови, които съчетават гений, харизма, невероятна отговорност към креативния развой, перфекционизъм в процеса на разработване на творбите и неподражаемо наличие на сцената, под диригентската палка на маестро Йордан Дафов, дава обещание да се трансформира в едно от значимите културни събития в морския град.

За диригента на концерта на 10-и февруари:
Йордан Дафов – живописен началник на Държавна опера – Бургас
Един от най-емблематичните представители на актуалната българска диригентска школа, прочут като диригент с висока музикална просвета и почитан поради неповторимата си техника на диригентство.
Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 година като млад диригент взима майсторски клас по разбор, комбинация и хармония при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 година стартира като диригент на Варненска филхармония. През 1977 година е артистичен шеф и основен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 година става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като по едно и също време с това е и основен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка съумява да си извоюва името на един от най-хубавите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 година е артистичен шеф и основен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас взаимно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 година е шеф и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за Българска национална телевизия и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „ Утринна музика и серенади “ (за струнен оркестър), „ В профил и анфас “ (за огромен симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни сформира, театрална музика.

За солистите:
Хасан и Ибрахим Игнатови са български пианисти. Родени са на 15.12.2003 година в гр. Шумен. Първи музикални упътвания получават от татко си Денис Игнатов. С пиано се занимават от 21.09.2011 година с клавирен възпитател Маринела Маринова. По-късно - до юни 2018 година, са възпитаници в класа по пиано на известния български клавирен възпитател Мария Гинева в “Националното Училище по изкуствата ” в гр. Варна и сега са младши студенти в Берлинска музикална академия,,Ханс Айслер ”, в класа по пиано на проф. Биргита Воленвебер. Имат издадени три сборника със лични композиции.
Двамата млади пианисти имат богата концертна активност, както в България, по този начин и в чужбина - Съединени американски щати, Русия, Германия, Полша, Англия, Нидерландия, Малта, Австрия, Турция, Северна Македония, Обединени Арабски Емирства и други. Виртуозите на пианото Хасан и Ибрахим Игнатови са поканени да вземат участие като онлайн жури на Евровизия 2020 в Eurojury, водещото телевизионно шоу на Eurovoix. Освен това бяха измежду поканените пианисти да показват България на международното ревю “EXPO2020 ” Dubai. Преди няколко месеца, завоюваха две първи награди и Гранд При на ХХІV Международен Младежки Музикален Конкурс „ НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ ” Добрич, 06 – 10.09.2021 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР