Бургас. Бургас отбелязва 125-та годишнина от основаването на Тракийско движение

...
Бургас. Бургас отбелязва 125-та годишнина от основаването на Тракийско движение
Коментари Харесай

Бургас отбелязва 125-та годишнина от основаването на Тракийското движение в България с документална изложба

Бургас. Бургас отбелязва 125-та годишнина от основаването на Тракийско придвижване в България с документална галерия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . В Културния дом на НХК най-голямото тракийско сдружение в страната - „ Странджа “, събра голям брой потомци на тракийци, които както с кулинарна, по този начин и с документална галерия, описаха живата история на предците си.

Сред формалните посетители бяха Красимир Премянов, ръководител на Съюза на тракийските сдружения в България, кметът на Бургас Димитър Николов, Божан Божанов, зам. регионален шеф на област Бургас, Стефан Колев, ръководител на Тракийско сдружение „ Странджа “, Гено Пухов, зам.-председател на висшия комитет към Съюза на тракийските сдружения в България, проф. Светлозар Елдъров и доктор Ваня Стоянова от Тракийския теоретичен институт.

Експозицията, която ще бъде ситуирана на пл. „ Тройката “ в Бургас, с цел да бъде притежание до всички поданици и посетители на града, съчетава снимков и документален материал, който споделя 125-годшната история на проведеното тракийско придвижване – от основаването на Тракийско сдружение „ Странджа “, на Съюза на тракийските сдружения в България до ден сегашен. В нея са показани най-видните фигури в тракийското придвижване, чиито имена още отекват в националната памет.

„ Всички действия, които организирахме в страната през тази година, бяха отдадени на тази популярна годишнина. Искам да споделя, че смисълът на всичко, което прави Съюзът на българските сдружения в България, е да търси консолидация и обединяване на нашето общество. Имаме предпочитани цели и полезности в името на героите, на хилядите починали за свободата на България – на Тракия, Македония и на всички съставни елементи на страната, в името на тези, които са отдали живота си на една изключителна идея. Те са имали силата да ни завещаят тя да бъде:
„ Не забравяйте, само че не отмъщавайте “. Смисълът на всичко, което вършим, е да насочим сигнали към младото потомство да знае какво е България и с какъв брой жертви и битки се е стигнало до това да имаме суверенна страна. Искам да изразя убеденост, че това, което ни разделя, ще е на назад във времето и от ден на ден като народ ще се сплотяваме към общи цели и задания “, съобщи ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов.

По време на церемонията той връчи почетен плакет за принос „ 125 години Тракийско придвижване “ на кмета на града Димитър Николов.

„ За мен е чест и привилегия да бъда на това събитие. Благодаря на господин Премянов за всички старания през последните години за възвръщане паметта и положителното отношение към всички тракийци. Благодаря и на бургаското сдружение „ Странджа “ за това, че следва традициите и увлича хората със познание, с цел да помнят какво се е случило по нашите земи. Няма бургаска фамилия, в чиято история да липсват хора, свързани с процесите на преселение по време на войните. Бургас е формиран главно от бежанци от Егейска и Македонска Тракия, по тази причина ние сме призвани постоянно да помним. А тази галерия е знак за това, че точно вие сте пазителите на паметта “, съобщи кметът.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР