„Бунт на ресторантьорите“ – така го нарича вестник Франкфуртер Алгемайне

...
„Бунт на ресторантьорите“ – така го нарича вестник Франкфуртер Алгемайне
Коментари Харесай

Писна ни: В Полша се заканват, че ще отворят ресторантите

„ Бунт на ресторантьорите “ – по този начин го назовава вестник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Агенция ДПА на собствен ред оповестява, че и в Полша пораства съпротивата против антипандемичните ограничения, подхванати поради ковид.

" Писна ни да чакаме "

Собствениците на повече от 100 хотели, заведения за хранене, питейни заведения и ваканционни обекти оповестиха, че през идващите дни още веднъж отварят порти – макар възбраната. Протестиращите бизнесмени цитират решение на съд в Ополе, съгласно което наложеният сега локдаун не е съгласуван със съответните конституционни механизми.

Особено гръмогласни са бизнесмените от зимни курорти като Закопане, където браншът се притеснява, че може да изгуби целия сезон. В Гниежно, в западната част на страната, 40 хотелиери и ресторантьори към този момент оповестиха, че отварят на 1 февруари – без да се интересуват дали държавното управление позволява или не. „ Писна ни да чакаме! “ – споделя пред организация ПАП ресторантьорът Аркадиуш Гвиздала.

" Те изгубиха войната "

В Карпач няколко хотела и ресторанта в понеделник към този момент отвориха порти – макар възбраната. Себастиан Питон, деятел на самодейността за отваряне, се обърна с видео-призив за избавяне на полското предприемачество. В него той апропо споделя, че „ системата “ и добре известните „ външни сили, които популяризират пандемичната суматоха, към този момент са изгубили войната. “ Не излиза наяве обаче кои тъкмо са тези сили, разяснява във ФАЦ Герхард Гнаук.

Според полските медии, страната заема едно от челните места в Европа по смъртност, обвързвана с ковид. В момента в Полша работи удълженият към този момент с две седмици локдаун. Полските хотели нямат право да одобряват посетители. Ресторантите и кафенетата могат да оферират храна и питиета единствено за у дома.

Премиерът Матеуш Моравецки прикани бизнесмените да съблюдават рестриктивните мерки. Той сподели безусловно: „ Така спасявате животи “. Правителството е твърдо решено да ползва рестриктивните мерки и да упражнява непоколебим надзор за спазването им.

Представители на най-големия опозиционен съюз, Гражданската коалиция, към този момент приканиха държавното управление да разхлаби рестриктивните мерки за бизнеса. Опозиционните политици считат, че предлаганите държавни помощи не са задоволителни, с цел да се компенсират загубите.

Търпението е изчерпано

Според ФАЦ, по време на първата вълна на пандемията поляците сами се изненадали от необикновена дисциплинираност, с която съблюдават ограниченията. Много похвали заслужи тогава и държавното управление. Сега обаче дисциплината, търпението и доверието на поляците са на привършване, разяснява Герхард Гнаук.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР